Kultura

Pale: Predstavljene ratne priče Nebojše Јevrića

Najpoznatiji ratni reporter Nebojša Јevrić predstavio se sinoć na Palama u okviru manifestacije "Sretenjske svečanosti", gdje je publici pričao o raznim ratištima na kojima je bio na području bivše Јugoslavije, a na kojima je ostavio svojih 10 godina života, te sada kroz svoja djela svjedoči o stradanjima srpskog naroda.

Јevrić je naveo da je obilazio ratne linije od Slavonije do Dubrovnika, od Gospića do Peći, Krajine, Hercegovine do Sarajeva, gdje je ostao četiri godine.

On je novinarima izjavio da je period od svoje 30. do 40. godine proveo u ratu, te da je u Sarajevo stigao kada je ubijen Nikola Gardović 1992, a otišao iz Srpskog Sarajeva kada su se posljednji Srbi izvlačili sa Grbavice.

- Poslije sam otišao na Kosovo i tamo bio sve vrijeme dok se naša vojska nije povukla. Nakon toga sam još dva mjeseca ostao u Prištini kod sestre pjesnikinje Darinke Јevrić koja nije htjela da ode iz tog grada - prisjetio se Јevrić i izrazio nadu da više neće biti potrebe da izvještava o ratu.

Istoričar Lazar Škobo rekao je da je večeras bila čast ugostiti Јevrića - čovjeka koji je došao u Sarajevu kada je ubijen srpski svat Nikola Gardović 1992. godine, a otišao iz tog grada kada su posljednji Srbi napustili Grbavicu.

Škobo je naveo da je Јevrić zajedno sa sarajevskim Srbima pratio njihovu čitavu sudbinu, sve nevolje, uspjehe, herojstva i saosjećao se sa tim.

- Svoja osjećanja pretakao je na papir, što je sa istorijske i književne tačke gledišta važno - napomenuo je Škobo.

Nebojša Јevrić rođen je 1959. godine u Bijelom Polju, a školovao se u rodnom gradu i Beogradu. Radio je kao novinar u "Dugi", najtiražnijem magazinu u Јugoslaviji.

Napisao je knjige "Adamova glava", "Crni kofer", "Tihi rat", "Ratna trilogija", "Luda kuća", "Aveljov ožiljak", "Osmi patuljak".

U okviru manifestacije "Sretenjske svečanosti" na Palama će danas biti održano "Veče frule", na kojem će učestvovati frulaši Svetozar Šutić i Dragan Srdanović i koncert etno-pjevačice Biljane Krstić sa orkestrom "Bistrik" u 19.00 časova u Kulturnom centru Pale.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog