Svijet

Tuča, suzavci i šok-bombe: Obračun policije sa poljoprivrednicima u Varšavi (VIDEO)

Poljoprivrednici su izašli da osude zakone EU o „zelenom dogovoru” koji imaju za cilj ublažavanje efekata klimatskih promena.

Poljoprivrednici koji protestuju zbog tekućeg spora sa Ukrajinom oko trgovine žitom sukobili su se sa policijom u poljskoj prestonici Varšavi.

Poljoprivrednici i njihove pristalice okupili su se ispred kabineta premijera i krenuli ka zgradi parlamenta, gde ih je dočekala policija.

Demonstranti su gađali policajce kamenjem i petardama, a policija je odgovorila biber sprejom, suzavcem i šok bombama. Izbile su sporadične tuče, a policija je palicama tukla farmere, piše Raša Tudej.

Ministar unutrašnjih poslova Marčin Kjervinski rekao je da su u sredu privedena 23 „provokatora“. Ukupno 13 policajaca je povređeno, uključujući policajca koji je pretrpeo „ozbiljnu“ traumu glave, saopštila je varšavska policija na Iks.

U protestu je učestvovalo oko 30.000 ljudi, rekla je portparolka gradske skupštine Monika Beut. Inspektor Robert Šumijata rekao je da iako je protest u početku bio „pretežno miran“, postojale su „grupe ljudi koje su želele obračun sa policijom“. 

Poljoprivrednici su izašli da osude zakone EU o „zelenom dogovoru” koji imaju za cilj ublažavanje efekata klimatskih promena. „Ovo su apsurdni propisi kojih se farmeri moraju pridržavati, što će samo pogoršati situaciju i povećati troškove proizvodnje i cene proizvoda“, rekao je jedan od demonstranta za AFP.

Poljski farmeri takođe blokiraju ulazne tačke na granici sa Ukrajinom, tvrdeći da uvoz jeftinog žita i drugih proizvoda ubija njihova preduzeća.

 

Foto: REUTERS/Aleksandra Szmigiel
Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog