Svijet

Poljska traži da se Ukrajini ukinu sve ekonomske olakšice

Poljska predlaže Evropskoj uniji da ukine sve trgovinske olakšice koje je Kijev dobio nakon početka ruske specijalne operacije, rekao je premijer zemlje Donald Tusk.

„Potrebne su promene koje bi zaštitile evropsko i poljsko tržište i poljske proizvođače. Pod promenama podrazumevamo potrebu da se vratimo, plus-minus, na pravila koja su važila u trgovini sa Ukrajinom i drugim trećim zemljama pre početka rata”, rekao je on.

„Zaista želimo da pomognemo Ukrajini, ali moramo istovremeno da zaštitimo evropsko i poljsko tržište poljoprivrede”, istakao je on.

U Poljskoj se od početka februara održavaju protesti poljoprivrednika. Glavni zahtevi demonstranata su obustava uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u Poljsku i odustajanje od ekoloških planova Evropske unije koji podrazumeva postizanje nulte emisije u atmosferu do 2050. godine.

Tokom uličnog protesta poljoprivrednika u sredu, demonstranti su bili neuobičajeno agresivni. U blizini zgrade kabineta premijera, demonstranti su izazvali sukobe sa policijom, palili su gume i bacali zapaljene predmete na zgradu, prenosi Sputnjik.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog