Republika Srpska

Hiljadu učesnika iz 11 zemalja: Počinje Samit energetike u Trebinju

Peti Samit energetike pod sloganom "Energetska povezanost zapadnog Balkana" počinje danas u Trebinju, a kako se očekuje okupiće oko 1.000 učesnika iz 11 zemalja, najeminentnijih stručnjaka iz oblasti energetike i investitora.

Svečanoj ceremoniji otvaranja Samita energetike Trebinje (SET) prisustvovaće, između ostalih, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

Među najvažnijim temama trodnevnog Samita biće bliže povezivanje i saradnja svih u oblasti energetike.

Ovogodišnji Samit će, kako su najavili organizatori, po sadržaju biti najpotpuniji i najraznovrsniji do sada, a među značajnijim temama biće ekspanzija obnovljivih izvora energije kao put ka završetku ere fosilnih goriva.

Na ovogodišnjem SET-a biće riječi i o tome kako naći način i sredstva za energetsku transformaciju i tranziciju, odnosno kako finansirati tranziciju na "zelenu energiju".

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović najavio je da će Samit energetike u Trebinju okupiti investitore iz Kine, Njemačke, Austrije, Mađarske, Turske, što je dobra prilika da se upoznaju o domaćim potencijalima.

Na Samitu će ukupno biti održano sedam panel-diskusija, na kojima će učestvovati brojni energetski stručnjaci, direktori elektroprivreda iz regiona, predstavnici Energetske zajednice jugoistočne Evrope, investitori, bankari, a biće organizovani i prateći poslovni razgovori "jedan na jedan".

Neke od tema samita su povezivanje elektroprivrednih preduzeća u regionu kao odgovor na energetske i klimatske politike EU, planiranje razvoja i vođenje elektroenergetskog sistema s ciljem povećanja integracije obnovljivih izvora energije i ubrzanja energetske tranzicije, održavanje postojećih proizvodnih postrojenja.

Biće raspravljano i o sajber bezbjednosti, gasifikaciji i izgradnji gasnih elektrana, prozjumerima, zakonskim rješenjima i upravljanju solarnim elektranama.

"SET 2024" će početi u 12.00 časova u Kulturnom centru Trebinje.

Samit energetike u Trebinju organizuju Elektroprivreda Republike Srpske i kompanija SET pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, a generalni sponzor je "Elnos grupa" iz Banjaluke.

 

Izvor: glassrpske.com 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog