Kultura

„Umjetnost koja nikome ne treba“ 8. maja u Domu omladine

Domaći umjetnici ponovo u akciji za korisnike javne kuhinje (FOTO)

Neobična humanitarna aukcija „Umjetnost koja nikome ne treba“ biće ponovo održana 8. maja, u banjalučkom Domu omladine, radi prikupljanja sredstava za rad banjalučke javne kuhinje.

Organizatori najavljuju još zabavniji događaj i pozivaju sve kompanije da u njemu učestvuju kupovinom radova i predmeta sa jedinstvenom pozadinskom pričom.

Aukcija umjetničkih djela i predmeta koji nikada nisu iskorišteni, imaju sitne nedostatke ili je njihova svrha s vremenom ispunjena, prvi put je održana prošle godine. Odaziv umjetnika i posjetilaca pozitivno je iznenadio i same organizatore, pa novo izdanje dolazi kao neplaniran, ali prirodan korak.

„Koncept akcije, atmosfera na događaju i iznos koji je prikupljen naišli su na vrlo pozitivne reakcije svih strana, pa je već tada bilo mnoštvo pitanja 'Kad ćemo ovo ponoviti'“, otkriva Nenad Bosnić, autor romana „Trosvijet“ i jedan od organizatora, „Kako inflacija nastavlja da otežava rad javne kuhinje, sa Udruženjem građana Mozaik prijateljstva dogovorili smo održavanje još jedne 'Umjetnosti koja nikome ne treba'. Tropic i Moj market su ponovo uz nas, ovaj put i kao pokrovitelji događaja, a želimo pozvati sve druge banjalučke kompanije da nam se jave i otkupe neke od predmeta. Time bismo sakupili još više sredstava za javnu kuhinju, a kupci bi dobili djelo sa jedinstvenom pričom koje bi obogatilo njihove prostorije ili bilo originalan poklon poslovnim partnerima.“

Vizuelni umjetnici Nataša Konjević, Tea Jagodić i Mile Mićić, fotografi Aleksandar Čavić, Tomas Damjanović i Borislav Brezo, kolektivi poput izdavačke kuće Imprimatur i pozorišta Jazavac te mnogi drugi već su potvrdili ponovno učešće. Druga „Umjetnost koja nikome ne treba“, međutim, donijeće i nova imena, više kreativnih pravaca te još dinamičniji sadržaj.

Muzičarka Andra Kiddo, učesnica i moderatorka prvog izdanja, sada je dio organizacijskog tima. Upravo muzika će ove godine biti zastupljenija, jer će Andra Kiddo pokloniti premijeru svog singla „Besmrtan“, što je samo jedan od noviteta.

„Muzičari su sada prisutniji, od bendova Sopot i Revolt do repera Danze“, najavljuje ona, „Zahvaljujući udruženju Deveta dimenzija imaćemo i mnogo stripova, Teodora Radivojević će nam donijeti ples, a studio Other Side će se pobrinuti da do kraja večeri neko dobije novu tetovažu. Učešće su potvrdili i modni kreatori Marko Feher i Stankica Stojanović te brendovi Unikat, Kotka, Puzla Design, Zmijanje Design... a u potrazi smo i za umjetnikom koji bi na licu mjesta crtao portrete posjetilaca.“

Odaziv kreativaca je već sada veliki, ali organizatori poručuju da i dalje ima prostora, posebno kada se radi o manje popularizovanim umjetničkim izrazima. Adrese za sve zainteresovane učesnike, donatore i posjetioce su Facebook i Instagram stranice događaja.

„Nadamo se da će naši sugrađani u svoje kalendare odmah upisati 8. maj, ali i da će nam se javiti domaće kompanije. Vjerujemo da je ovo jedinstvena prilika za društvenu odgovornost u kojoj svi zaista dobijaju“, poručuju organizatori.

Prva „Umjetnost koja nikome ne treba“ održana je 5. jula 2023. godine, kada je učestvovalo više od 30 pojedinaca i kolektiva, a posjetioci su za njihova djela izdvojili tačno 5.002 KM, koje su odmah proslijeđene banjalučkoj javnoj kuhinji. I drugi put će se događaj održati u Domu omladine, dok će tehničku podršku pružiti AAP Electronic.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog