Region

Hrvatski policajci: Naređenje s vrha, srpski ministar ne smije ući u Jasenovac

Ministru Srbije zaduženom za odnose sa dijasporom Đorđu Milićeviću juče je zabranjeno da položi cvijeće i zapali svijeću na spomenik žrtvama ustaškog logora Јasenovac, saopšteno je iz Milićevićevog kabineta.

Milićević je boravio je u radnoj posjeti Srbima u okolini Novske, na njihov poziv.

Nakon završenih sastanaka sa predstavnicima Srba iz lokalnog kulturno-umjetničkog društva i mjesnih zajednica, Milićević se sa saradnicima uputio ka spomen parku u Јasenovcu, kako bi odao poštu Srbima ubijenim u zloglasnom logoru NDH.Međutim, na samom ulazu u spomen kompleks, kombi u kojem se nalazio ministar zaustavili su hrvatski policajci koji su ministrovo vozilo okružili sa tri svoja automobila.

Policijski službenik, koji se nije predstavio, naredio je da kombi sa ministrom i njegovim saradnicima odmah napusti Јasenovac.

- Okrenite vozilo i odmah se uputite ka graničnom prelazu Bajakovo, bez zadržavanja na teritoriji Hrvatske - rekao je taj policajac, navodi se u saopštenju.

Na pitanje ministra "zašto mu nije dozvoljeno da kao građanin i kao Srbin posjeti Јasenovac i zapali svijeću žrtvama ustaša", policajac je, kako se dodaje, odgovorio da "ima naređenje s vrha".

Na pitanje ko je tačno dao to naređenje, policajac je odgovorio da ne zna da li je odluka MUP-a ili Ministarstva spoljnih poslova, kao i da on samo sluša naređenja - a naređenje je jasno: "Srpski ministar ne smije ući u Јasenovac".

Ministar Milićević je potom izašao iz kombija i tražio da samo napravi fotografiju spomen kompleksa, na šta ga je opkolilo nekoliko policajaca i ponovilo zahtjev da uz njihovu pratnju odmah krene put graničnog prelaza sa Srbijom, dodaje se u saopštenju.

 

Izvor: tanjug 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog