Svijet

Senat Amerike odobrio pomoć Ukrajini: Završili smo, sada – pobijedite

Američki Senat usvojio je zakon kojim se odobrava paket bezbjednosne pomoći Izraelu, Ukrajini i Tajvanu u vrijednosti od ukupno 95 milijardi dolara.

Za usvajanje zakona, koji je prošao Kongres nakon višemjesečnog odlaganja, glasalo je 79 senatora, a njih 18 protiv, što je daleko više od potrebne većine u Senatu od 100 članova da bi zakon bio usvojen.

Kako bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga potpiše predsjednik SAD Džozef Bajden.

Paket pomoći predviđa 61 milijardu dolara za Ukrajinu, 26 milijardi za Izrael, i oko 8.12 milijardi za „suprotstavljanje komunističkoj Kini” u Indo-Pacifiku, dok je četvrti deo paketa namijenjen za mjere koje će dovesti do potencijalne zabrane aplikacije TikTok u SAD, mjere da se zamrznuta ruska imovina prebaci Ukrajini i nove sankcije Iranu, prenosi Rojters.

„Potpisaću ovaj zakonski prijedlog čim sutra stigne na moj sto i obratiti se Amerikancima, kako bismo počeli da šaljemo oružje i opremu Ukrajini ove nedjelje. Potreba je hitna: za Ukrajinu koja se suočava sa neumoljivim bombardovanjem Rusije, za Izrael koji je upravo bio suočen sa napadom Irana bez presedana, za izbjeglice i one pogođene konfliktima i prirodnim katastrofama širom svijeta, uključujući u Gazi, Sudanu, Haitiju”, poručio je Bajden.

Lider Demokrata u Senatu Čak Šumer poručio je da je ostavio poruku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom koja glasi: „Završili smo. Sada – pobijedite”, prenosi Glas Amerike.

„Ovaj zakonski prijedlog jedna je od najvažnijih mjera koju je Kongres usvojio poslije dugo vremena za zaštitu američke bezbjednosti i sigurnosti zapadne demokratije”, rekao je Šumer, prenosi Tanjug.

 

Foto: CNN
Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog