Nauka

Naučnici pronašli "rupu bez dna" (VIDEO)

Na dnu okeana pronađena je misteriozna rupa koja je toliko duboka da naučnici do sada nisu uspjeli da pronađu njen kraj.

Ova "beskrajna" provalija je preuzela titulu najdublje plave rupe na svijetu, nadmašivši Zmajevu rupu u Južnokineskom moru koja je duboka 300 metara.

Plava rupa Taam Ja' na jugoistočnoj obali Meksika je više od 100 metara dublja od Zmajeve rupe. Kada se gleda odozgo, provalija prečnika 150 metara podsjeća na zjenicu oka.

Taam Ja' se nalazi u zalivu poluostrva Jukatan na granici sa Belizom. Toliko je duboka da se čak ni zvuk ne može odbiti od njenog dna.

Naime, Taam Ja' je "progutala" odjeke akustičnih talasa prije nego što su uspjeli da prodru dublje od 274 metra. Kako bi riješili misteriju dubine ove provalije, naučnici meksičkog instituta El Colegio de la Frontera Sur (ECOSUR) su 2023. godine u rupu spustili kabl sa uređajem koji mjeri pritisak vode, temperaturu i provodljivost. Međutim, kada je izmotan cijeli kabl od 500 metara, uređaj još uvijek nije stigao do dna.

S obzirom na to da rubne stijene plave rupe Taam Ja' padaju pod blagim uglom, uređaj je završio 420 metara ispod nivoa mora.

"Nismo još dostigli dno", napisali su stručnjaci iz ECOSUR-a i dodali da namjeravaju tokom sljedeće ekspedicije poslati podvodnog robota koji bi mogao da odvede uređaj još dublje.

Kada je uređaj dostigao dubinu od 400 metara, podaci su pokazali da su se vodeni uslovi naglo promijenili i približili onima u Karipskom moru; vjerovatno zato što se u rupi nalazi tunel koji je povezuje sa okeanom, piše Science Alert.

Život u "bezdanu" Jukatan je poznat po geologiji koja podsjeća na švajcarski sir. Na njemu se nalazi 10.000 vrtača ispunjenih slatkom vodom i ogroman lavirint podzemnih pećina i podvodnih rijeka.

S obzirom na to da krater Chicxulub okružuje velika grupa vrtača, naučnici smatraju da je na današnju neobičnu geologiju regije uticao udar asteroida koji je ubio dinosauruse, prenosi B92.

Krater je nastao prije više od 66 miliona godina kada je u Zemlju udario veliki asteroid prečnika oko deset kilometara. Procjenjuje se da Chicxulub ima prečnik između 180 i 200 kilometara, a da je dubok oko 20 kilometara.

U vrtačama su pronađeni razni ekosistemi uprkos nedostatku svjetla i niskim nivoima kiseonika. Biolozi su tokom istraživanja plavih rupa širom svijeta naišli i na potpuno nove oblike života.

"Unutar dubina Taam Ja' mogla bi se nalaziti zanimljiva biološka raznovrsnost", smatraju naučnici iz ECOSUR-a.

 

Izvor: nezavisne.com
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog