Svijet

Orban: Brisel i Tramp mogu da okončaju ukrajinski sukob za 24 časa

EU i potencijalni republikanski kandidat na predsjedničkim izborima u SAD Donald Tramp mogu da okončaju sukob u Ukrajini u roku od 24 časa, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

 - Ako bi Tramp i EU htjeli da završe rat /u Ukrajini/, mogli bi to da učine za 24 časa. Ne smijemo zaboraviti da rat vode ljudi i baš ti ljudi, ukoliko žele, imaju sve mogućnosti da postignu mir. Mislim da bi Tramp, ukoliko postane predsjednik, mogao da za jedan dan postigne primirje u Ukrajini. Onda počinju razgovori - rekao je Orban za italijanski list "Đurnale".

Prema njegovim riječima, strategija EU u vezi sa ukrajinskim pitanjem bila je neuspješna čak i sa taktičke tačke gledišta.

- Ne razumijemo da se igramo vatrom. Treba da se zapitamo koji su strateški interesi Evrope i da zahtijevamo primirje. Naši građani žele mir, a ne rat, koji bi mogao da bude politička igra - istakao je Orban.

On je naveo da očekuje novu desničarsku većinu u Evropskom parlamentu nakon izbora koji biti održani u subotu i nedjelju, 8. i 9. juna, prenio je TASS.

- Trenutna Evropska komisija bila je neuspješna kada se radi o poljoprivredi, sukobima, migracijama i ekonomiji, te sada njeno rukovodstvo treba da ode. Јačanje demokratije znači izbor nove komisije, različite od trenutne, koja je najgora otkad ja pamtim - naglasio je Orban.

Premijer Mađarske nagovijestio je da dosta toga zavisi od odluke premijera Italije Đorđe Meloni, koja je lider evropskih konzervativaca, i od lidera parlamentarne grupe francuske stranke Nacionalni savez Marin le Pen.

- Desničarske stranke moraju da sarađuju, mi smo u rukama dvije žene koje moraju da postignu dogovor - dodao je Orban.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog