Vijesti

Goldštajn: Na tabli u Јasenovcu više nema riječi Holokaust

Sjećanja na strahote Holokausta danas ima sve manje, a termin Holokaust u Јasenovcu je zamijenjen terminom "masovni zločin", kaže hrvatski istoričar Ivo Goldštajn i ističe da se smatralo da je pod ratove crta podvučena i da je revizionizam otišao u istoriju.

- Došlo je novo vrijeme s još manje sjećanja. Godine 2001., nakon što smo podvukli crtu pod ratove i režim iz 90-ih, smatrali smo da je revizionizam otišao u istoriju. Mislili smo da stvari idu ka svom smirenju i da će se Holokaust moći u Zagrebu etablirati kao činjenica'', rekao je Goldštajn sinoć na promociji drugog izdana knjige "Holokaust u Zagrebu".

To je ujedno bio i odgovor Goldštajna na pitanje zašto se nakon gotovo četvrt vijeka od izlaska prvog odlučio na drugo izdanje knjige, čiji su autori njegov otac Slavko i on.

- Kad je knjiga prvi put izašla, bilo je puno pohvala, ali i negiranja, ružnih i neumijesnih komentara, priča da se Holokaust nije događao u Zagrebu nego negdje drugdje - kazao je Goldštajn.

Ističe da nije vjerovao da će u budućnosti termin "Holokaust" biti zamijenjen nekim drugim, ali je do toga ipak došlo.

- Međutim, od prošle godine u Јasenovcu, na tabli koju je neko instalirao za vrijeme (hrvatskog) predsjedavanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust, nema više termina "Holokaust" za Јevreje nego samo "masovni zločin" - naveo je Goldštajn i dodao da je to zapravo eufemizam koji je apsolutno neprihvatljiv, prenijela je Hina.

 
Foto: Sandro Lendler
Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog