Svijet

U Švajcarskoj počinje dvodnevni mirovni samit o Ukrajini

U Švajcarskoj danas počinje dvodnevni mirovni samit o Ukrajini uz učešće 100 delegacija iz cijelog svijeta, ali ne i Rusije. Švajcarska vlada saopštila je da je 100 delegacija potvrdilo učešće, među kojima su 92 zemlje i osam organizacija. Rusija nije pozvana na samit, ali je švajcarska vlada kao domaćin samita navela da ce skup imati za cilj da "zajednički definiše mapu puta" kako da uključi Moskvu i Kijev u buduci mirovni proces, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Švajcarska u januaru pristala da bude domaćin samita, na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, i da je pokušala da pridobije podršku za to među zemljama koje imaju bolje odnose sa Moskvom od vodećih zapadnih sila.

Rusija je odbacila samit kao gubljenje vremena, a Kina je saopštila da mirovni pregovori nemaju smisla ako i Rusija i Ukrajina ne učestvuju.

Na samit u hotelu Burgenštok iznad jezera Lucern u centralnoj Švajcarskoj, pored ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dolaze između ostalog, potpredsjednica SAD Kamala Haris, predsjednik Francuske Emanuel Makron, lider Njemačke, Italije, Velike Britanije, Kanade, Japana i drugi.

Na samitu bi trebalo da se razgovara i o oblastima od širokog međunarodnog značaja, kao što su potreba za nuklearnom i prehrambenom bezbjednošću, sloboda plovidbe, kao i humanitarna pitanja kao što su ratni zarobljenici, rekao je švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis.

 

Izvor: rtv.rs
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog