Društvo

Обама између војске и реалитета

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Барак Обама изјавио је данас да жели нови почетак у односима са Русијом и истакао да НАТО треба да буде отворен за земље које желе да му се придруже.

"Моја администрација жели нови почетак у односима са Русијом", рекао је Обама послије састанка са генералним секретаром Алијансе Јап де Хоп Схефером у Бијелој кући.

Обама је нагласио да везе са Москвом морају бити "досљедне са НАТО чланством и досљедне према потреби да се пошаље јасан сигнал широм Европе, да земље које затраже и пожеле да се придруже Алијанси, треба да имају могућност да то остваре".

Незадовољство Русије због ширења НАТО на исток, близу њених граница, представљало је велики камен спотицања у односима Бијеле куће и Кремља претходних година.

Обамини коментари услиједили су седам дана уочи његовог првог састанка са руским предсједником Дмитријем Медведевим на маргинама економског самита Групе 20 у Лондону.

Истовремено, овај наоко помирљиви став, у потпуном је несагласју са изјавом коју је, такође данас, дао командант НАТО за Европу, Џон Кредок. А она је да "Русија намјерава да ослаби солидарност Европе и систематски смањи утицај САД". Што је сасвим очекивана изјава од представника друштвене полуге, за коју је евидентна рецесија, јер ће услиједити неминовно војно повлачење САД из Европе, али и многих од 130 земаља свијета, у којој ова држава има своје војне снаге.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog