Nauka

Ветеринарски институт: потврђено бјеснило

ШЕКОВИЋИ - Завод за микробиологију и заразне болести при Ветеринарском институту Републике Српске (РС) "Др Васо Бутозан" из Бањалуке потврдио је бјеснило лисице која је убијена у селу Зидоње код Папраће у шековачкој општини, рекао Срни данас директор Ветеринарске станице у Шековићима Томислав Поповић.

Радивоје Чабрић из овог села убио је 17. марта лисицу у свињцу недалеко од куће, затекавши је у нападу на крмачу која је штитила прасиће.

Одсјечену главу лисице ветеринар је послао на анализу која је показала позитиван налаз на бјеснило.

Ово је трећи случај бјеснила на подрују општине Шековићи, јер је прије мјесец дана бијесна лисица напала три стада оваца у селу Каштијељ од чега је угинуло осам грла, а прошле године је недалеко од села Бобари убијена бијесна вучица.

"Имамо довољно искуства са оваквим случајевима па пратимо понашање крмаче и за сада нема никаквих промјена, а наставићемо да је пратимо још 15 дана, а о свему је обавјештено надлежно министарство, па ћемо предузети законске мјере", рекао је Поповић

Он је навео да је интересантно да су се случајеви бјеснила појавили на три различита и удаљена рубна краја општине, што упозорава на могућу ширу појаву, јер се ради о покретним дивљим животињама, па је ширење заразе знатно убрзано.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog