Svijet

Сјевернокорејанци су залутали на путу у космос?

ПJOНГЈАНГ, ТОКИО, ВАШИНГТОН - Из мјеста Мусудан-ри, на сјевероистоку Сјеверне Кореје ноћас у 00:30 часова, лансирана је ракета која би требала да изнесе сателит у земљину орбиту. Јапанска војска је распоредила ракете "Патриот", али није испунила своју пријетњу да ће оборити сјевернокорејску ракету-носач.


Ракета је прелетила Јапан, одбацујући један погонски сегмент у Јапанско Море, а други након прелета у Тихи Океан. Четири сата након тога, из Пјонгјанга су објавили да је мисија успјела.
"Сателит емитује пјесме о бесмртним револуционарима 'Пјесму о генералу Ким Ил Сунгу' и 'Пјесму о генералу Ким Јонг Илу', заједно са мјерним подацима које шаље ка Земљи", рекла је државна телевизија из Пјонгјанга. Према истом извору, ракета је досегла свемир за нешто више од девет минута, што је потврдио и Токио, рекавши да је у седмом минуту од лансирања ракета прелетила територију Јапана, али да никакви дијелови нису пали на земљу.

Америчка војска је потврдила поменута одбацивања сегмената ракете, додавши да је и трећи њен искориштени погонски дио пао у Тихи Океан. Са друге стране, Војска САД је демантовала да је икакав објекат ушао у земљину орбиту. Оцјену да је и сателит пао у воде Пацифика, изнио је и министар одбране Јужне Кореје, Ли Сан Хи.

Сјеверна Кореја и даље остаје при оцјени да је успјела, те да је ракета-носач "Инха-2" (Млијечи пут), увела у орбиту комуникацијски сателит "Кванменсон-2" (Јарка звијезда), те објавила координате истог, саопштавајући да емитује патриотске пјесме на фреквенцији од 440 мегахерца.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog