Nauka

Пукао "ледени мост"

ЛОНДОН - Ледени "мост" који је, по свему судећи, држао огромну ледену плочу на Антарктику пукао је и могао би изазвати даље ломљење леда као посљедицу глобалног отопљавања, изјавио је глациолог Британског института за антарктичке студије Дејвид Вон.


"Невјероватно је како је лед пукао. Прије само два дана био је недирнут", рекао је Вон Ројтерсу, показујући као доказ сателитске снимке ледене плоче Вилкинс.

Снимци, које је начинила Европска свемирска агенција (ЕСА), показују да је 40 километара дугачак ледени "мост", за кога се вјерује да везује плочу са главнином леда, пукао на најужем мјесту, на којем је широк око 500 метара. Умјесто њега, у мору су сада плутајући комади леда.

Вилкинс, величине Јамајке, је једна од 10 ледених плоча које су се смањиле или урушиле посљедњих година на Антарктичком полуострву, најсјевернијем дијелу антарктичког копна, гдје се температура посљедњих деценија повећала због глобалног отопљавања.

"Оство Чарцот, које је "ледени мост" повезивао са копном, биће сада заиста острво, први пут у историји", рекао је Вон.

Вон, који је у јануару био "у посјети" Антарктику, каже да су промјене тамо ријетко овако драматичне.

Нестанак "моста", високог око 20 и готово 100 километара широког, могао би да омогући воденим струјама да сперу добар део Вилкинсове плоче.

Још девет ледених плоча смањило се или урушило на антарктичком полуострву у последњих 50 година, често у тренутку - попут плоче Ларсен А 1995. и Ларсен Б 2002. године

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog