Nauka

Mјењање временских услова је све ближе

ЛИВЕРПУЛ - Научници на Универзитету у Ливерпулу открили су петострану ланчану структуру леда, која би могла бити кориштена за модификовање будућих временских шаблона.



Анализирајући интеракцију на равној бакарној површини истраживачи су креирали прве тренутке кондензовања воде на материји.

Истраживачи су, у сарадњи са Универзитетским колеџом у Лондону и Фриц-Хабер Институтом у Берлину, креирали прве тренутке кондензовања воде на материји - процес који је од виталног значаја за формирање облака у атмосфери.

Лед је ријетко посматран на нано-скали раније и овај тим је открио једнодимензионалну ланчану структуру изграђену од пентагонално обликованих прстенова, за разлику од уобичајено виђених хексагоналних структура ледених формација као што су оне виђене у пахуљицама.

Ово откриће може довести научнике до нових материјала за "сијање" облака и изазивање кише. Засијавање је форма модификације времена, гдје је износ или облик падавина из облака промијењен дисперзијом супстанци у ваздуху које модификују честице у облацима.

Овај процес може се користити да повећа количину кише или снијега, али такође и за сузбијање града или магле.

Супстанце које се тренутно користе за засијавање облака изабране су тако да се вежу за хексагонални лед, али овај рад сугерише да процес може функциоисати једнако добро и са материјалима који се вежу за друге структуре.

"Многе важне хемијске реакције дешавају се у додиру воде с површинама тако да ће разумијевање структуре воде у овим окружењима омогућити научницима да направе боље моделе за ове процесе.

Са бољим разумијевањем како се формирају ледени кристали у горњој атмосфери могли би се развити нови и јефтинији материјали који би се користили широм свијета за засијавање облака и модификовање временских шаблона," рекао је професор Ендрју Хоџсон (Andrew Hodgson) са Универзитетског истраживачког центра за површине.

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog