Politika

Подршка одлукама црквеног суда у Требињу

БАЊА ЛУКА - Црквени суд постоји откад постоји Српска православна црква, а све одлуке тог суда јесу легитимне, јер се оне доносе на основу црквених канона, каже протојереј ставрофор Момчило Кривокапић, архијерејски намјесник бококоторски.


Напомињући да о посљедњој одлуци Црквеног суда Епархије захумско-херцеговачке и приморске у Требињу, којом су Никола Секуловић и Блажо Стевовић привремено изопштени из црквене заједнице због јавног нецрквеног дјеловања није детаљно упознат, протојереј Кривокапић рекао је да то, ипак, није ништа необично.

"О конкретном случају, заиста, нисам упознат, али као што сам рекао, то није ништа необично и све одлуке Црквеног суда су потпуно легитимне. Дуго сам био тужилац у Црквеном суду у Црној Гори у којем су се доносиле сличне одлуке против оних који су припадали нашој заједници, али су својим дјеловањем и јавним иступима нарушавали углед Цркве и кршили црквене каноне", појаснио је протојереј Кривокапић .

Суд Епархије захумско-херцеговачке и приморске, на челу са предсједником владиком Григоријем, одлучио је 6. априла да се због јавног нецрквеног дјеловања Никола Секуловић изопшти из црквене заједнице до Васкрса 2010. године, а Блажо Стевовић до Педесетнице - Тројчиндана ове године.

Архијерејски намјесник бококоторски говорио је на предавању у Бањалуци о проблемима са којима се већ деценијама суочава Српска православна црква у Црној Гори, а поготово од 17. јануара 2000. године, када су власти у Подгорици покушале да устоличе непостојећу Црногорску православну цркву.

"Нажалост, послије силаска комуниста са власти и разарања бивше Југославије, једино се у Црној Гори покушава легализовати некаква Црногорска православна црква. Таква црква никад није постојала нити сада постоји, пошто је на територији Црне Горе легитимна једино Српска православна црква", нагласио је протојереј Кривокапић.

"Митрополија црногорска јуче, данас, сутра..." била је тема предавања, које је заједнички организовала Омладина града Бања Лука и Студентски парламент Универзитета.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog