Svijet

Чечени поново убијају

МОСКВА - Наоружани нападачи убили су три руска војника у Чеченији, јавила је данас руска агенција Итар-Тасс, додајући да је напад услиједио мање од недељу дана пошто је Москва после 10 година укинула специјални режим безбједности у тој какавској републици.


Чеченски побуњеници су јуче из засједе у селу Бамут, у близини западне границе Чеченије с Ингушетијом, пуцали на руске војнике који су туда пролазили.

Чеченски побуњеници су средином 90-тих година прошлога вијека једнострано прогласили независност Чеченије. Москва, бојећи се да ће се муслимански екстремизам и побуна проширити на остале дијелове сјеверног Кавказа и шире, шаље 1999. године своје трупе у ту регију да поврати контролу.

Рамзан Кадиров, некадашњи побуњеник који је постао лидер Чеченије 2007. године уз подршку Москве и употријебио силу како би увео мир у регију, изјавио је да је Кремљ, укидајући специјални режим, обиљежио завршетак десетогодишњег сукоба с побуњеницима и показао да је ситуација у Чеченији стабилна.

Јулија Латинина, независни коментатор, сматра да у Чеченији постоји још око 250 побуњеника и да им планине Кавказа пружају идеално склониште, па је скоро немогуће потпуно их искоријенити.

Ипак боља безбједносна ситуација у Чеченији је омогућила Русији да смањи број војних трупа у тој областу и укине специјални режим безбједности које је подразумиујевао могућност увођења полицијског часа, контролу на путевима, повремене претресе и веома широка овлашћења за притварање.

За разлику од Чеченије, безбједносна ситуација у сусједном Дагестану и Ингушетији се погоршала и представља врло погодно тле за прегруписавање исламистичких екстремиста.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog