Svijet

Савјет безбједности УН може само да осуди поступке Тамилских тигрова

ЊУЈОРК - Свјет безбједности УН изразио је забринутост због хуманитарне ситуације на сјеверу Шри Ланке гдје је због сукоба угрожено више десетина хиљада цивила блокираних на побуњеничкој територији.



"Чланице Савјета безбједности УН изражавају дубоку забринутост због хуманитарне ситуације и неприлика у којима се налазе цивили унутар зоне сукоба", рекао је мексички амбасадор у УН Клод Хелер новинарима након неформалног састанка 15-чланог Савјета о Шри Ланки.


У сумираном извјештају датом након састанка Савјета безбједности УН иза затворених врата истиче се да се "снажно осуђују" Тамилски тигрови, који цивиле блокиране унутар области велике око 13 километара користе као људски штит.


Дипломате из Савјета безбједности наводе да су Кина, Русија и остале чланице против идеје о формалним дискусијама о рату у Шри Ланки, сматрајући да је то унутрашње питање те државе.


Према њиховим ријечима, то је један од разлога зашто Савјет није предузео ништа друго сем што се сагласио да Хелер, који је тренутни предсједавајући, неформално говори са новинарима о састанку.

Егзодус цивила са побуњеничке територије започео је 21. априла када је војска пробила линију одбране Тамилских тигрова у мјесту Путуматалан гдје се налазе преостали положаји побуњеника.


Војска Шри Ланке је саопштила да се до сада најмање 100 000 људи регистровало у камповима за расељена лица./

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog