Svijet

Турска и Јерменија: нормализација односа

ИСТАМБУЛ - Турска и Јерменија сагласиле су се данас о оквиру за нормализацију веза након скоро једног вијека непријатељстава.


Саоштење, које је поздравио Вашингтон, објављено је пред комеморацију масовног убиства Јермена током владавине Отоманског царства 1915. године која се одржава 24. априла.

Није саопштено како су двије земље ријешиле спор око геноцида. Турска прихвата да је велики број хришћана Јермена страдало од отоманских Турака али негира да је убијен 1,5 милион.

Двије земље од прошле године учествују у разговорима на високом нивоу за обнову веза, који би могли довести до поновног отварања границе затворене 1993. године.

"Двије стране постигле су уочљив напредак и заједничко разумјевање у процесу и сагласиле су се о оквиру за нормализацију билатералних односа", изјавили су касно синоћ оба шефа дипломатија Едвард Налбандијан и Али Бабачан.

Нису саопштени други детаљи.

Спор двије земље изоловао је Јерменију док је Турској знатно отежао приступне разговоре са ЕУ.

Турска је 1993. године затворила своју границу са Јерменијом у знак солидарности са Азербејџаном, који се борио са сепаратистима око региона Нагорно-Карабах.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog