Republika Srpska

Фијат не купује Опел, већ жели посао са Крајслером

МИЛАНО- Генерални директор Фиата Серђо Марчионе изјавио је данас да је „запањен" ријечима комесара ЕУ за индустрију, који је изразио скептицизам о могућностима тог италијанског аутопроизвођача за куповину удјела у другим аутомобилским компанијама.


Фиат, који је у преговорима о уласку у савез с америчким аупроизвођачем Крајслер, негирао је наводе њемачких званичника о понуди компаније из Торина да купи удио у Опелу.

 

Европски комесар за индустрију Гинтер Ферхојген рекао је данас да „Фиат није европски аутопроизвођач који тренутно стоји најбоље". Он је додао да је његова прва реакција на наводе о намјерама Фијата да купи Опел и Крајслер била „изненађење".

„Питам се где ће ова задужена компанија добити срества да истовремено подупре двије такве операције", рекао је Ферхојген.

Марчионе је рекао да је „запањен тоном и садржајем" ријечи и додао да европски комесар не би требало да исказује националну пристрасност. Ферхојген је Немац.

Марчионе је јуче рекао да, колико он зна, Фиат није у диретним разговорима с Опелом, који је иначе у власништву америчког Џенерал Моторса који је као и Крајслер у финансијским проблемима. Влада САД поставила је рок за обе фирме да изврше реструктурирање.

Италијански произвођач је касније на захтјев организације која контролише берзу саопштио да жели да „разјасни да осим, већ најављеног стратшког савеза с Крајслером, није изнијета понуда за стицање удјела у Опелу".

Њемачки званичници су рекли да су Фиат и канадско-аустријски снабдјевач ауто-индустрије Магна заинтересовани да преузму њемачког произвођача аутомобила Опел.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog