Nauka

Фотомонографија- ''Птице Бардаче''

БАЊА ЛУКА- Републички завод за заштиту културног, историјског и природног насљеђа Републике Српске промовисао је данас, поводом Међународног дана биодиверзитета, фотомонографију ''Птице Бардаче'', аутора орнитолога истраживача Бранислава Гашића и мајстора фотографије Горана Дујаковића.


Промотер ове публикације професор Пољопривредног факултета Драган Микавица рекао је да је ова књига о птицама мочварног екосистема Бардаче од изузетног значаја и посебно важна за даљи рад на комплетирању података о диверзитету животиња у регији Бања Лука.

Он је прецизирао да ова књига, написана на 224 станице, представља историјат мочварног подручја Бардаче која је уврштена на свјетску листу заштићених природних резервата, гдје обитава 206 врста птица из 17 редова и 49 породица, међу којима су најбројније птице пјевачице.

''Аутори ове књиге своје наводе поткрепљују научним и стручним подацима публикованим у великом броју литературних јединица, што даје посебан допринос и додатну вриједност овој публикацији која је јединствен приказ диверзитета птица на подручју једног екосистема у регији Бањалука'', нагласио је Микавица.

На промоцији фотомонографије ''Птице Бардаче'' стручни сарадник Слађана Петронић упозорила је на угроженост аутохтоних биљних и животињских врста од такозваних ''алофоних'', односно ''увезених'', истичући примјер америчког корова амброзије.

Начелник Одјељења за заштиту природе у Републичком заводу Јелена Кадић истакла је да је фотомонографија намијењена широј читалачкој публици, а првенствено ученицима и младима који би требало да преузму озбиљну улогу на очување природне средине.

О тренутним активностима у Републичком заводу говорио је директор ове установе Горан Милојевић.

Аутори фотомонографије ''Птице Бардаче'' изразили су спремност за даља истраживања и нове публикације.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog