Republika Srpska

Трговински рат БиХ и Хрватске

ЗАГРЕБ - Босна и Херцеговина увела је забрану увоза говедине, живине и живе рибе из Хрватске и вратила десетак камиона са производима из Хрватске, чиме је трговински рат ескалирао, пише Јутарњи лист.


У месној индустрији Хрватске нису хтјели коментарисати нову ситуацију која ће, ако се настави, готово у потпуности блокирати извоз меса, јаја, рибе и појединих категорија месних производа у БиХ.

Хрватска годишње у БиХ извози хране у вриједности од 469 милиона долара, што чини више од трећине укупног извоза прехрамбене индустрије, па би свака блокада нанijела велике штете целој индустрији.

Министарство за пољопривреду Хрватске одмах је упутило протестну ноту Министарству трговине БиХ и затражило хитан састанак.

Ветеринарски сектор при Министарству спољне трговине БиХ објаснило је да се ради о ветеринарским, а не трговачким мjерама, а као образложење наводи страх од крављег лудила, када је рijеч о говедини, атипичне куге која погађа живину, а за увоз живе рибе нема посебног образложења, наводи загребачки лист.

Надлежни у Хрватској тврде да је рijеч о нестручности и мjери која није оправдана јер је Хрватска на листи извоза ових производа у ЕУ и нема ни једног разлога да се страхује од тих болести.

У Хрватској годинама нема случајева атипичне живинске куге.

У априлу је забиљежен један случај код једнога голуба у Каштелима, али то није разлог да се уведу тако драстичне мјере.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Драго Недић признао је да се ради о контрамјери.

„БиХ није земља у којој постоји опасност од крављег лудила. Немогуће је да ништа из БиХ не ваља и да се ништа не може извозити у Хрватску. Хрватска извозницима из БиХ стално блокира извоз. Анализирали смо ситуацију и показало се да једино млијеко из БиХ може на хрватско тржиште", рекао је Недић и додао да се не боје контрамјера Хрватске.

Дом народа парламента БиХ у сриједу је одгодио разматрање приједлога Закона о заштити домаће производње који предвиђа царине на већу групу прехрамбених производа из Хрватске и Србије.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog