Republika Srpska

Испуњење услова ММФ довешће до социјалних немира

САРАЈЕВО - Испуњење услова које је поставио Међународни монетарни фонд БиХ ради добијања договорених средства стенд бај аранжмана може водити социјалним немирима и пољуљати ионако слабо повјерење у власт, наводи се у анализи организације Мреже за међународне односе и безбједност /ИСН/.


Један од најважнијих услова је да власти БиХ као и ентитети морају смањити јавну потрошњу за најмање 350 милиона евра.

ММФ је врло јасно ставио до знања да неће дозволити да се средства користе за прекомјерне плате у администрацији и социјална давања. Такође, новац није намијењен ни за развојне пројекте јер су Европска унија и још неке међународне финансијске и развојне институције БиХ већ одобриле средства у ту сврху.

Највећи проблем је комплексност администрације у БиХ, а пословна клима касни за другим земљама у региону, приватизацији недостаје транспарентност, јавна потрошња је скоро 50 одсто друштвеног бруто производа /ДБП/, а незапосленост је достигла 35 одсто.

ММФ тражи значајна смањења до јуна када се очекује прва транша од 200 милиона евра. До тада ФБиХ мора да уштеди 211 милиона евра, или више од једне петине годишњег буџета док РС мора да уштеди 74 милиона евра од свог буџета од 852 милиона евра. Савјет министара БиХ мора да уштеди 21 милион евра у буџету за 2010. годину.

Срђан Благовчанин, извршни директор организације Транспаренси интернешнел у БиХ, каже да ће бити смањена издвајања за институције које неће протествовати и које немају утицај на изборне резултате.

"Биће веома тешко постићи тражена смањења издвајања, посебно у кратком периоду, у наредних три или шест мјесеци. Влада ФБиХ нема ни капацитета ни интегритета да примијени те мјере. Они ће радије ризиковати банкрот и оставити будућим генерацијама да се суочавају са дуговима него да се суоче са проблемом који их може коштати гласова на изборима", каже Благовчанин.

Ситуација је најгора у ФБиХ, која осим високих плата и бенефиција које даје гломазној администрацији, велику суму новца троши на ратне војне ветеране и инвалиде, који чине највећи дио гласачког тијела, наводи се у анализи ИСН.

Аналитичари се слажу да покушај смањења издвајања за ратне војне инвалиде и ветеране може оборити ионако крхку федералну Владу и изазвати социјалне немире, уколико Влада испуни услове ММФ. У прва три мјесеца ове године више од 250 000 радника текстилне и металске индустрије остало је без посла, а очекује да ће се тај број удвостручити.

Издвајања за ратне ветеране, инвалиде рата, оне са војним одликовањима и породице погинулих бораца што је укупно 184 000 људи, представља највећу област потрошње у ФБиХ. Власти овог ентитета издвојиле су скоро 40 одсто буџета за 2008. годину од 912 милиона евра за социјална давања.

Експерти се слажу да ће се социјална давања морати смањити прије или касније, јер су дугорочно гледано неодржива.

У административном смислу ФБиХ чини 10 кантона односно више од 100 министара и других званичника које буџет не може подмирити. Велики дио буџета одлази на административне трошкове за владе и парламенте, стотине министара и њихових замјеника.

Влада ФБиХ одлучила је у априлу да позајми око 80 милиона евра од комерцијалних банака како би испунила буџетски дефицит од више од 130 милиона евра од прошле године. Власти у Федерацији кажу да ће искористити новац ММФ да покрију буџетски дефицит, а зајмови у комерцијалним банкама биће замијењени фондовима ММФ.

ИСН истиче да је РС у релативно бољој економској позицији због прихода од приватизације у посљедње двије године, али да се и они се полако троше. Влада РС најавила је да ће средства ММФ искористити као резерву у случају веће кризе.

Као одговор на захтјеве ММФ владе ентитета припремиле су низ мјера спасавања како би ублажиле посљедице економске кризе. Чини се, ипак, да су те мјере само козметичке и да неће донијети очекиване резултате осим што ће привремено задовољити зајмодавце, наводи ИСН.

Влада РС одлучила је да замрзне плате у администрацији и смањи јавну потрошњу.

ФБиХ је са своје стране одобрила "антирецесионе мјере" и на кантоналном и ентитеском нивоу, али већ је сада јасно да су те мјере бескорисне.

Само дан након што је потписан споразум са ММФ ветерани и демобилисано борци запријетили су масовним протестима уколико федерална Влада смањи издвајања за њих.

Власти у ФБиХ неће имати политичку снагу да смањи социјална давања па ће умјесто тога, навјероватније, смањења примијенити у области културе, спорта, образовања и здравства, процјењује се у аналици.

Што се тиче захтјева ММФ да се смање административни трошкови власти у ФБиХ разматрају привремене мјере које неће имати утицај на дугорочну стабилност. Влада је одлучила да замрзне плате и бенефиције које су у посљедње двије године порасле за 300 одсто. Штавише, влада није поставила ниједан рок за имплементацију ових мјера тако да нема гаранција да ће оне бити и усвојене.

Након скоро мјесец дана преговора БиХ и ММФ договорено је 1,2 милијарде евра стенд бај аранжмана у наредне три године као помоћ да се превазиђу посљедице економске кризе, али поставља се питање је да ли ће моћи да се испуне услови усљед недостатка политичке воље да се осигура одрживост, напомиње ИСН.

Двије трећине тог зајма добија ФБиХ, а једну трећину Република Српска.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog