Politika

ММФ: Нова влада ФбиХ мора потврдити стари договор

САРАЈЕВО - Шеф Одјељења Међународног монетарног фонда за БиХ, Костас Христу, рекао је да оставка предсједника Владе Федерације БиХ, Неџада Бранковића, неће угрозити потписивање стенд-бај аранжмана са ММФ, али да ће нова влада, када буде именована, морати да потврди договор који је већ постигнут.


Он је појаснио да Бранковићева оставка није директно повезана са договором о зајму од 1,2 милијарде евра, али да је за реализацију договорених реформи, посебно ребаланса буџета, потребно имати владу у пуном капацитету.

"Нови сазив владе треба да потврди оно што је раније договорено. Нисам још сигуран када и како би се то могло догодити, јер још немамо извјесне информације о томе како ће све тећи са именовањем. Када будемо знали, одлучићемо има ли потребе да поново долази делегација ММФ-а", изјавио је Христу.

Према његовим ријечима, прихватљиви су рокови које је и Влада ФБиХ усвојила, а према којима на нивоу влада ребаланси буџета морају бити усвојени до 22. јуна, а у парламентима до 31. августа.

Христу истиче да је од суштинске важности да се политички процес не одуговлачи, како не би били угрожени ритам и рокови који су постављени за усвајање нових буџета.

"Ми смо у редовним контактима и пратимо како се ситуација одвија на терену и за сада све иде како је договорено. Увјерен сам да су сви политички фактори свјесни тежине ситуације и да неће дозволити да политички проблеми на било који начин утичу на договорене економске реформе и реструктурисање потрошње", нагласио је Христу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog