Sport

Федерер нови краљ Ролан Гароса

ПАРИЗ - Роџер Федерер је први пут у каријери освојио Отворено првенство Француске, пошто је данас у финалу Ролан Гароса побиједио Швеђанина Робина Содерлинга резултатом 6:1, 7:6 (7:1).


Федереру је то била 14. грен слем титула у каријери, чиме је изједначио рекорд који је до данас држао Американац Пит Сампрас. За разлику од Сампраса, међутим, Швајцарац сада у колекцији има трофеје са сва четири грен слем такмичења, док Американац једном није успио да побиједи на Ролан Гаросу.

Данашњим успијехом, Федерер је постао тек шести тенисер у историји који је освајао титуле на сва четири грен слем турнира, а изједначио је и рекорд Ивана Лендла са 19. учешћа у финалима грен слем такмичења.

Федерерова побједа у Паризу Почетак меча потврдио је предвиђања да ће играње у финалу, као и чињеница да је изгубио свих девет претходних међусобних дуела, за Содерлинга бити претешко бреме. Он је у првом сету направио чак 23 неизнуђене грешке, што је Федерер лако искористио и добио тај дио игре за свега 23 минута.

Други сет је био доста неизвеснији, а у четвртом гему накратко је био прекинут, када је један гледалац утрчао на терен са плаво-црвеном заставом у руци. Најприје је кренуо према Федереру, а потом је покушао да прескочи мрежу и крене према Содерлингу, али су стигли припадници обезбјеђења и извели са терена.

Сет је ријешен у тај брејку, када је Федерер изванредним сервисима, са чак четири аса, одузео Содерлингу сваку наду да би могао да изједначи резултат и добије неопходну дозу самопуздања. Резултат од 7:1 у тај брејку одразио се на игру Швеђанина већ у првом гему трећег сета, када је био исувише нервозан, лоше сервирао и допустио Федереру да направи брејк.

Ту предност Швајцарац до краја меча није испустио и на крају је више него заслужено стигао до једине побједе која му је недостајала у каријери.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog