Sport

Ново бодовање: Побједа српске кошарке

Овакав наслов би, да могу да уређују на Фронтал.РС, дали сви учесници састанка представника водећих српских кошаркашких клубова и извршног директора Ђордија Бартомеуа. На крају су се са овим сложили и представници Партизана који су онако демонстративно напустили састанак прије самог краја. Партизан ће, договорено је, кошаркашку Евролигу играти наредне двије, умјесто раније предвиђене три године које је зарадио по старом систему бодовања, јер је скупио толико бодова да га у том периоду нико не би могао престићи.


Марко Шикуљак

Ко ће бити српски представник у сезони 2011/12 биће познато на крају претходне. Прва информација је била штура, и није, сем измјене вредновања такмичења која се бодују, говорила о томе из колико се сезона бодови сабирају (раније су се сабирали бодови из три сезоне). У првом плану је било да ће по 40 одсто бодова носити пласман у националном првенству и Јадранској лиги, а 20 пласман у евро такмичењима. Што је наводило као враћање значаја српској лиги. После се кроз изјаве учесника могло закључити да је ће представника у Евролигу убудуће одређивати само пласман у битним такмичењима током претходне сезоне.сатсанак

Систем бодовања, којим се у кошаркашкој Србији, Хрватској и Словенији одлучује ко ће бити представник тих земаља у евролиги, постао је неопходан када је постало јасно да би било спортски неправедно, да се у Евролигу пласира тим који одигра добро мјесец дана у националном првенству, а да га нигдје није било већи дио сезоне у Јадранској лиги. Као што је било видљиво да то раније ради Партизан, који се више бавио Евролигом, одрађивао Јадранско такмичење јер мора, да би форму темпирао за крај сезоне, када је побједом у шампионату Србије обезбјеђивао ново учешће у Евролиги.

Тада су остали водећи српски клубови, који су први ушли у Јадранску лигу и практично расформирали српску, осјетили превару, па су путем својих веза изнудили трогодишње бодовање, да би натјерали Партизан на борбу на три или четири фронта, не би ли били конкурентнији у борби за елитно европско такмичење.

Ко би очекивао да ће црно - бели почети да освајају трипле круне и бриљирају у Евролиги истовремено? Како је Партизанов бодовна предност расла, тако су се чули и повици на неправедност бодовања од стране истих који су га тражили. Интереси српске кошарке су били синтагма која се свако мало потезала у расправи, говорило се о уништавању домаће, српске, лиге, а да је мало ко питао функционере, Звезде и ФМП прије свега, ко је ту исту лигу први напустио.

Нова одлука о промјени начина бодовања доноси и друге новине, јер је удружењу Сидро дат рок до 31. децембра ове године да промијени власничку структуру и укључи српске клубове у саму организацију Сидра и лиге, која би требала постати такмичење клубова који би имали задњу ријеч. Из Сидра су најавили да ће у сезони 2010/11 лига бити смањена на 12 учесника.

И то су истински добре вијести, јер само изједначавање бодова не значи ништа уколико би такмичења остала у досадашњем формату, које српском такмичењу отавља времена само за брзопотезно разигравање најбољих клубова. Она се ускоро мора реформисати, а можда најбоље рјешење би било нешто као што је то било у Словенији.

Рецимо, такмичење 8 клубова у српском првенству и 4 клуба која паралелно играју у Јадранској лиги; дуели српких клубова у Јадранској се уједно рачунају као дуели српске лиге, а успут се одигравају и остали дуели, а уједно би Звезда, Партизан, Хемофрам... гостовали током сезоне у Чачку, Ваљеву, Краљеву... Такву лигу би било тешко за пратити, јер би тешко ви клубови у исто вријеме имали исти број одиграних утакмица, али би само тако домаће првенство добило на важности.

Остаје да се види да ли ће до промјена доћи, и да ли ће српски клубови наставити са раздруживањем од јадранске дружине. Следећи тачка на којој би морали инсистирати уколико то желе је добијање мјеста у другом по снази европском такмичењу независно од Јадранске лиге. Што ће бити логичан потез уколико из те лиге не стигне неки нови мотив, какав би био учешће у квалификацијама за Евролигу, које се планирају установити.

За надати се да "побједа" из наслова неће добити епитет "Пирова" већ сутра или за коју годину. А једно од најважнијих надања је и да до неких нових промјена неће доћи, кад неко установи да му је Евролига поново недостижна.

Бодовање

Шампион АБА лиге 40 бодова
2-пласирани 35 бодова
3-пласирани 30 бодова
4-пласирани 25 бодова
5-пласирани 20 бодова
6-пласирани 15 бодова
7-пласирани 10 бодова
8-пласирани 5 бодова

Шампион Националног првенства 40 бодова
2-пласирани 30 бодова
3-пласирани 20 бодова
4-пласирани 10 бодова

Финал-Фоур Еуролиге 20 бодова
Плаy-офф Еуролиге 15 бодова
Топ-16 Еуролиге 10 бодова
Учесник Еуролиге 5 бодова

Еурокуп - задње 4 екипе 8 бодова
Еурокуп - задњих 8 екипа 6 бодова
Еурокуп - задњих 16 екипа 4 бода
Еурокуп - учесник 2 бода

Еурочелинџ - задње 4 екипе 4 бода
Еурочелинџ - задњих 8 екипа 3 бода
Еурочелинџ - задњих 16 екипа 2 бода
Еурочелинџ - учесник 1 бод

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je između Republike Srpske i FBiH entitetska granica ili administrativna linija?

Rezultati ankete
Blog