Sport

15. титула за Лејкерсе

ОРЛАНДО - Кошаркаши Л.А. Лејкерса освојили су 15. титулу првака НБА лиге пошто су у гостима савладали Орландо Межик са 99:86 славивши са 4:1 у финалној серији.


Тренеру Лејкерса Филу Џексону ово је рекордна 10. титула, чиме је престигао легендарног Реда Ојербаха. Најбољи играч Лејкерса Кобе Брајант дошао је до своје четврте титуле, прве без некадашњег саиграча Шакила О'Нила. Брајант је меч завршио са 30 поена, док је Пау Гасол убацио 14, уз 15 скокова. Рашард Луис постигао је 18 поена за Орландо, а Двајт Хауард само 11.

Брајант је у финалној серији просјечно постизао 32,4 поена по мечу што му је донијело титулу МВП-ја. Најбољи кошаркаш Лејкерса је после меча изјавио да га је нервирала прича „може ли да освоји титулу без Шека?".

„То је било као кинеско мучење водом. Стално бих то слушао и то је био прави изазов, што сам морао просто да прихватим пошто није постојао начин да се расправљам о томе", рекао је Брајант.

И О'Нил је преко сајта Твитер честитао свом бившем саиграчу, као и тренеру Џексону.

„Честитам Коби, заслужио си је. Играо си сјајно. Уживај, човјече, уживај. И знам шта сада кажеш - „Шек, каквог је укуса моја задњица"... Честитам и теби Филе Џексоне, када генерал не паничи, не паниче ни војници. Сада си највећи", написао је О'Нил.

Џексон, који је током деведестих освојио шест титула са Мајклом Џорданом у Чикагу, стигао је до свог четвртог трофеја са Лејкерсима, чиме је престигао легендардног тренера Бостон Селтикса Реда Ојербаха.

Тренер Лејкерса поправио је односе са својом првом звијездом Кобијем Брајантом, кога је својевремено назвао „себичним играчем".

„Научио је како да постане вођа на такав начин да људи желе да га прате. То што је научио је веома важно за њега, пошто је знао да ће морати да пружи нешто заузврат, тако да је он постао неко ко даје, а не само вођа који захтева нешто од других. То је било сјајно са његове стране и било је уживање гледати", рекао је Џексон.

Брајант је у последњих седам година два пута био близу титуле, први пут 2004. када су О'Нил и он поражени од Детроита, као и претходне сезоне када су Селтикси славили послије шест мечева, укључујући и тежак пораз од 39 поена у последњој утакмици финала.

"Јако је тешко освојити титулу. Почели смо од нуле и поново смо дошли до финала. Стварно се осећам као у сну", рекао је Брајант.

Поред Брајанта, који је постигао 30 поена, истакао се и Пау Гасол са 14 поена и 15 скокова.

У екипи Орланда потпуно је подбацио Двајт Хауард који је меч завршио са 11 поена и 10 скокова. Рашард Луис је убацио 18, али уз слаб шут из игре - шест убачених из 19 покушаја (3-12 за три).

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog