Sport

Кошаркаши из ЦГ и БиХ странци у Србији

БЕОГРАД - Скупштина Кошаркашког савеза Србије ограничила је број страних играча на четири по тиму а странци су и кошаркаши из Црне Горе и БиХ.


На Скупштини која је протекла уз доста организационих тешкоћа (присутно 25 од 45 чланова) и којој је претходио монолог селектора репрезентације Србије Ивковића који је још једном рекао да је рад кошаркашка организације блокиран. Ивковић се осврнуо и на 'историјски састанак' са Бертомеуом истакавши да су "лични интереси појединаца испред општих". Ванредна скупштина КСС заказана је за 29. август.

Измјена броја странаца у тимовима могла би драстично да се одрази на састав екипа из Србије које ће играти у НЛБ лиги јер водећи тимови имају кошаркаше који се по 'Источном Босману' у свим осталим такмичењима третирају као домаћи али ће у Суперлиги Србије бити странци.

Партизан је претходну сезону завршио са центарским паром Црногораца (Ракочевић, Вранеш), а Црвена звезда је имала тројицу 'нових странаца' (Бакић је 'кошаркашки држављанин' Црне Горе, Кикановић и Милошевић БиХ), па би, ако се претпостави довођење играча из Сједињених Држава Партизан за такво појачање имао једно место (Весели је Чешки репрезентативац), а Црвена звезда би у старту морала да се одрекне једног или двојице старосједелаца или довођења Гордића.

Тако је, према новом регистрационом правилнику у прошлогодишњем тиму 'црвено-белих', на пример, било шест странаца - Овенс, Робертс, Марковић, Бакић, Кикановић и М. Милошевић.

Поред одлуке о ограничењу броја играча из региона одлучено је и да први професионални уговор мора да буде потписан на најмање једну а највише четири године, као и да се уведе расподјела обештећења када играч одлази у иностранство, новац ће дијелити сви клубови у којима је играо, како је већ пракса у фудбалу.

Скупштина КСС је разријешила чланства Мирка Павловића, а нови члан је Слободан Вучићевић, предсједник Црвене звезде.

Следећа Скупштина ће одлучивати о измјенама и допунама правилника о такмичењу, висини чланарина за сезону 2009/2010, ратификацији споразума који су потписали представници Евролиге, НЛБ, КСС и четири клуба из Србије...

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog