Društvo

Добој: Мултимедијална јавна трибина о Коридору ''Пет Це''

ДОБОЈ - У Добоју ће сутра бити одржана мултимедијална јавна трибина под називом "Коридор Пет це у функцији развоја општине и регије" коју организује добојско Удружење грађана Толеранцијом против различитости "Топер".


Пројект-менаџер "Топера" Јусуф Макаревић изјавио је Срни да је циљ трибине да се представи да регулациони планови коридора Пет це не садрже само пројекте аутопута и жељезице, већ и пројекте пословних зона, инкубатора и техничко-технолошких паркова на општинском, међуопштинском и државном нивоу.

Он је навео да ће на трибини бити ријечи о потреби оснивања конзорцијума општина добојског региона, као општедруштвене партнерске интересне групе, која би планирала економско-привредни развој општина у широј зони, како ауто-пута, тако и жељезница, обухваћених коридором Пет це.

Макаревић је навео да је коридор Пет це је пословног карактера, који ЕУ у стратегији свог проширења нуди будућим чланицама за њихов бржи развој и међусобно повезивање, те додао да је од великог значаја, не само за РС, већ и БиХ, јер се из луке Плоче повезује са јадранско-јонским коридором који из Хрватске прелази у БиХ, а затим у Црну Гору, Албанију и Грчку.

Коридор Пет це полази са обала Балтичког мора и кроз више европских држава долази до Мађарске, те преко Хрватске улази у РС, односно БиХ, код Свилаја.

Макаревић каже да је траса коридора кроз РС дуга 64 километара, од чега кроз подручје општине Добој пролази око 38 километара, те да код раскрснице Каруше код Добоја прелази на територију Федерације БиХ.

На трибину која ће бити одржана у Привредној комори регије Добој у 11.00 часова позвани су представници Министарства саобраћаја и веза РС, начелници општина и предсједници скупштина општина, развојне агенције, невладине организације и удружења грађана из десет општина добојског региона.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog