Kultura

Сантана одушевио Беград

БЕОГРАД - Мексички гитариста Карлос Сантана са десеточланим бендом одржао је синоћ концерт пред око 8 000 посјетилаца у Доњем граду на Калемегдану, у Београду.


"Срећан сам што сам овдје и осјећам ваше емоције и вибрације. Ми заједно можемо да зауставимо ратове, да успоставимо мир у свијету, пјесмом, емоцијама и љубављу", рекао је Сантана.

Сантана је пред београдском публиком на Калемегдану извео неке од својих најпопуларнијих нумера, а током извођења песме Џона Колтрана "A love supreme", Сантана је рекао да је он још хипик и да верује у двије ствари - љубав и мир.

"Под овим свјетлом ми смо једно, нема разлике, непостоји религија, политика, само једино срце. Заједно можемо, користећи моћ љубави, да бруталност, насиље, љутњу и страх претворимо у љубазност, саосјећање и опроштај", рекао је Сантана.

Сантана је са својим бендом свирао више од два сата на Калемегдану, а његов концерт привукао је припаднике различитих генерација, али и неке од гостију и учесника овогодишње Универзијаде која се одржава у Београду.

Један од најбољих свјетских гитариста наступио је у Београду у оквиру европске турнеје поводом двоструке компилације "Multi dimensional Warrior" (2008), а његов концерт на Калемегдану је уврштен у програм овогодишњег Белефа.

Спајајући рок, салсу и џез, Сантана је са својим бендом изненада постао популаран захваљујући једном од најупечатљивијих наступа на чувеном Вудстоку 1969. године и посебно песми "Soul Sacrifice" објављеној на живом албуму са тог фестивала.

Постао је славан касних 60. и раних 70. година прошлог вијека са својом групом Сантана Блуз Бенд који су се најчешће појављивали под називом "Сантана".

Њихов звук обиљежен је Сантанином, често веома високом и чистом гитарском линијом која је у контрасту са латиноамеричким инструментацијама на даирама и конгама.

Сантана је наставио да ради на овај начин током следећих деценија, а доживео је изненадну реафирмацију своје популарности у касним 90. годинама.

Процјењује се да је током своје каријере продао око 80 милиона албума широм свијета.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog