Politika

Нико не воли Тарика Садовића

САРАЈЕВО - Готово све политичке партије, укључујући и СДА, гласаће у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ за смјену министра безбједности БиХ Тарика Садовића.


Посланик СНСД у Представничком дому парламента БиХ, Лазар Продановић, рекао је да ће та странка подржати смјену Садовића, рачунајући да је то затражила СДА, у чијој је надлежности да одлучује о кадровским питањима у ресорима који припадају тој странци.

"Недавно је било турбуленција у другим министарствима када је СДА подржала наше захтјеве, па нема разлога да ми то не урадимо у овом случају", рекао је Продановић и подсјетио на ранија упозорења СНСД у вези са недопустивим поступцима Садовића.

Иво Миро Јовић, посланик ХДЗ БиХ, рекао је да ће поштовати захтјев СДА и гласати за смјену парламенту БиХ, с обзиром да се ради о странци која је Садовића предложила за министра.

Азра Хаџиахметовић, посланик Странке за БиХ, каже да ће ова странка о подршци за смјену Садовића одлучити када од предсједавајућег Савјета министара БиХ Николе Шпирића добије званичан допис и образложење.

Незванично се сазнаје да ће и Странка за БиХ подржати Садовићеву смјену, обзиром да су једна од шест странака владајуће већине на нивоу БиХ.

Момчило Новаковић, независни посланик, рекао је да ће дићи обје руке за Садовићеву смјену, с обзиром на његову самовољу у случајевима "Добровољачка" и "Тузланска колона".

"Рад Садовића је непотребно коментарисати", рекао је Новаковић.

Бранко Докић, посланик ПДП, каже да ће подржати Садовићеву смјену, али и да сматра жалосним што овакав приједлог није дошао барем годину дана раније.

"Ради се о министру који је правио пропусте у континуитету, непрестане опструкције, стављајући се у службу једне политике. На осјетљивом мјесту, као што је водећа позиција у Министарству безбједности није тражио компромис, што је недопустиво", рекао је Докић.

Јерко Иванковић-Лијановић, посланик Народне странке "Радом за бољитак", каже да ће највјероватније подржати смјену Садовића, уколико се не појаве неки разлози за супротно изјашњавање.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Шпирић донио је одлуку о смјени Садовића и упутио је у парламентарну процедуру.

Да би одлука о Садовићевој смјени ступила на снагу, потребно је да је потврди Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Предсједништво СДА затражило је прије два дана од Шпирића да разријеши Садовића дужности.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog