Društvo

Фонд за хуманитарно право, а није Кандићкин

БАЊА ЛУКА - Фонд за хуманитарно право у БиХ, који би у августу требало да буде регистрован, инсистираће на процесуирању ратних злочина, јер одговорни за злочине над Србима још слободно дјелују у БиХ.
"Наш план је да поставимо питање зашто ниједан муџахеднин није процесуиран за ратне злочине, иако је Хашки трибунал пресудио да су они починили најстрашније злочине у БиХ", истакао је професор на београдском Факултету за безбједност и будући медијатор фонда Дарко Трифуновић.

Члан Експертског тима за борбу портив тероризма и организованог криминала југоисточне Европе Џевад Галијашевић, који би требало да буде први човјек овог фонда, каже да ће ова асоцијација имати велики утицај на откривање истине из протеклих ратних дешавања на овим просторима.

"Фонд ће се бавити капиталним пројектима када је ријеч о масовним злочинима почињеним у Сарајеву, на Озрену, гдје су карактеристични злочини одреда `Ел муџахедин`, а који су и даље стална пријетња безбједности БиХ, и на другим мјестима гдје су били злочини", рекао је Галијашевић.

Он је поновио да ниједан злочин који је учињен према српском или хрватском народу још није процесуиран, те најавио да ће се Фонд бавити откривањем истине у вези с кршењем етничких, социјалних, политичких и других права друштвених група у цијелој БиХ.

Галијашевић је нагласио да ће се фонд бавити и правима угрожених радника, наводећи да је 45.000 људи из Жељезаре Зеница остало гладно, те да је 13.000 радника у Криваји на ивици егзистенције.

"У ФБиХ су по свакој основи угрожена права Срба и Хрвата", истакао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, при овом фонду ће дјеловати много невладиних организација сва три народа на простору цијеле БиХ, и из РС и ФБиХ.

Галијашевић је рекао да за сада постоје двије отворене опције у вези са сједиштем фонда, а то је Зеница или Сарајево.

"Већи дио посла већ је урађен, а ми ћемо за десетак дана имати оснивачку скупштину фонда, а највјероватније је да ћу ја бити први човјек фонда", рекао је Галијашевић.

Предсједник Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић се нада да ће невладине организације са фондом остварити добру сарадњу.

"Надамо се да ћемо ми из невладиног сектора имати један стручни ослонац, а и неки други ослонац у овом фонду. Циљ свима нама јесте да он профункционише у најбољем смислу и прије свега у интересу истине и правде на овим просторима", рекао је Митровић и додао да ће ова организација помоћи фонду у техничком смислу ако буде потребно.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog