Svijet

Исламисти шире сукобе у Нигерији

МАИДУГУРИ - Муслимански побуњеници проширили су сукобе са нигеријским безбједносним снагама на три сјеверне државе гдје је, у последња два дана убијено најмање 80 људи, саопштила је полиција.


Извјештач британског Би-Би-Си тврди, међутим, да је избројао 100 тела, претежно екстремиста у близини сједишта полиције у Маидугурију, у држави Борно где је на стотине људи напустило своје домове и побјегло.

Према истом извору побуњеници - исламисти покренули су три координирана напада на сјеверу Нигерије остављајући за собом десетине мртвих, гдје се претпоставља да је у последња два дана убијено око 150 људи.

Поред државе Борно оружане борбе бјесне и у Потискуму, у држави Јобе где је запаљена полицијска станица, као и у Вудилу око 20 километара од Каноа највећег града на сјеверу Нигерије.

У ранијим извјештајима се тврдило да се воде борбе између нигеријских снага безбједности и оружаних група у држави Баучи, у једној од 12 држава на сјеверу Нигерије која је настањена претежно муслиманима.

Прије девет година та држава је почела да спроводи шеријатско право, што је изазвало сукобе са припадницима локалне хришћанске мањине, у којима је убијено на хиљаде људи.

Један од вођа побуњеничке групе Боко Харам, који се супроставља западњачком образовању и залаже се за прихватање шеријатског права у цијелој Нигерији, запријетио је новим нападима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog