Svijet

Кремљ одржава тајкуне на "економским апаратима"

МОСКВА - Кремљ и даље одржава на животу тајкуне који грцају у дуговима, попут Олега Дерипаске, пише британски дневник "Фајненшел тамјс".


Лист наводи да када је Дерипаска крајем прошле године био приморан да од владе тражи огромну позајмницу како би своју пословну империју одржао у животу, чак су и његови најближи сарадници вјеровали да је с њим готово.

Према писању листа, да су његове бројне компаније пале у руке државе, што би био први сличан случај, то је могло да покрене супротан процес од оног који је извршен деведесетих година, када је у оквиру контроверзног програма приватизације огромно економско богатство предато малој групи моћних бизнисмена.

Таква предвиђања се, међутим, нису обистинила.

"Фајненшел тајмс" истиче да је банкротстава до сада било врло мало јер Кремљ страхује да би то могло да изазове социјалне немире у вријеме великог успоравања привреде и незапослености.

Поједини аналитичари сматрају да власти чекају да Дерипаска исрцпи све опције које му стоје на располагању и тако купују вријеме.

"Да је Дерипаска у Америци, вјероватно не би опстао. Међутим, ово је Русија у којој одлуке доносе политичари", рекао је неименовани угледни руски банкар.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog