Svijet

Иран: Забрањена комеморација погинулим демонстратнима

ТЕХЕРАН - Иран је забранио опозицији да одржи церемонију посвећену људима који су погинули током протеста послије предсједничких избора прошлог мјесеца, саопштило је данас Министарство унутрашњих послова.


"Није издата дозвола за окупљање и шетњу било каквим појединцима или политичким групама", изјавио је Махмуд Абасзадех Мешики, политички директор Министарства унутрашњих послова.

Он је додао да је Министарство примило "допис са потписима двојице предсједничких кандидата, који нису добили подршку већине гласача, за одржавање комеморације за погинуле у догађајима послије избора".

Опозициони лидери Мир Хосеин Мусави и Мехди Каруби, који су изгубили изборе од предсједника Махмуда Ахмадинеџада, поднијели су захтјев за одржавање "тихог" помена током дана у Техерану, на коме би се читали дијелови Курана.

Најмање 20 људи погинуло је у сукобима са снагама безбједности након што су стотине хиљада присталица Мусавија и осталих поражених кандидата изашле на улице Техерана протестујући поводом објаве званичних резултата.

Опозиција тврди да су избори били нерегуларни и позвала на њихово понављање, упркос противљењу врховног вође ајатоле Алија Хамнеија, који снажно подржава Ахмадинеџада.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog