Društvo

Побуна у Бео Зо врту: Ко краде, а ко малтретира

БЕОГРАД - Представници Синдиката „Независност" у београдском Зоолошком врту оптужили су директора Вука Бојовића за „тортуру" и незаконите отказе, док је Бојовић навео да од запослених захтева једино да раде и да не краду.


Бојовић је поједине раднике оптужио за немар који је у претходних неколико мjесеци резултирао смрћу девет фока, повредом пуме и крађом једног алигатора, два питона и неколико паунова.

Зоолошки врт је посjетила и Инспекција рада поводом пријаве двојице радника који су прије три мјесеца добили отказе. Још један радник је суспендован прије неколико недеља.

„Инспекција је извршила увиђај да би се утврдиле све околности под којима су радници добили отказе. Решење овог спора у првостепеном поступку очекује се средином августа. Након тога обе стране, радници и послодавац имаће право жалбе на ту одлуку", рекао је директор Инспекције рада Радован Ристановић.

Синдикат „Независност" има 14 чланова од 47 запослених колико их има у Зоолошком врту.

Представници синдиката наводе да строга правила директора Бојовића није могуће у потпуности примјенити и да се она односе само на представнике Независности, док Бојовић тврди да радници нису поштовали најосновнија правила и тиме су угрозиили животиње.

Директор Вук Бојовић наводи да су два радника остала без посла због тога што су одбили да остану на радном месту иако је он, као послодавац то од њих захтијевао, а да је трећи радник суспендован због тога што се није придржавао хигијенског правилника и у кавез за животиње ушао је у обући којом је пролазио и кроз цео Зоолошки врт.

„Тако се у кавез за животиње уносе за њих штетне бактерије и прљавштина, неколико веома скупих фазана због тога је угинуло", навео је Бојовић додајући да му је један од отпуштених радника пријетио и бомбом.

Он наводи да су чланови синдиката „Независност" који њега оптужују „обични нерадници" који често одлазе на боловање, њиховим немаром пуми су поломљене ноге, а страдало је и девет фока.

„Украден је алигатор, украден један питон, украден други питон, ја сам све то пријавио полицији која врши истрагу", казао је Бојовић док представници синдиката тврде да МУП није позван, како би се спречила брука.

Бојовић истиче да је београдски Зоолошки врт једна од најуспешнијих фирми у Србији. Радницима се редовно исплаћују плате, које како тврди нису мале, а предузеће послује без икаквих губитака.

Представници синдиката Независност кажу да се не жале на зараде већ на „тортуру" директора, престроге захтјеве и честа кажњавања.

„Тражимо да нам се објасни шта то треба да се уради да ја не бих добио суспензију, ако одмах не почистим пикавац могу да добијем суспензију. То је све почело од како је у фебруару формиран наш синдикат", наводи потпредседник Синдиката „Независност" у београдском Зоолошком врту Душан Лукић.

Он додаје да је Синдикат „Независност" београдског Зоолошког врта регистрован и да има сву потребну документацију за рад.

Лукић додаје да ће уколико се „малтретирање" настави представници тог синдиката морати да предузму све видове синдикалне борбе, како би заштитили своја права.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog