Svijet

Схефер одлази, Расмунсен генсек НАТО

БРИСЕЛ/КЕЛН - Бивши дански премијер Андерс Фог Расмусен преузеће сутра функцију генералног секретара НАТО од Јап де Хоп Схефера, који одлази са тог положаја послије пет и по година проведених на челу западне војне алијансе.


Пред новим генералним секретаром НАТО су многа отворена питања, попут оних којим путем иде Алијанса и да ли жели да игра улогу „свјетског полицајца".

Расмусен насљеђује Алијансу која ће морати да се прилагођава да би задржала свој значај и у 21. веку и чека га нимало лак посао, на првом мјесту - мисија НАТО у Авганистану, која до сада није дала задовољавајуће резултате.

У Авганистану се ситуација не поправља, а од прошле године се безбједносна ситуација знатно погоршала и постаје све опасније и у до сада прилично мирним дијеловима земље.

„Авганистан не може поново бити склониште за међународни тероризам. За Алијансу је велики изазов да покаже да се може прилагодити данашњој безбједносној ситуацији и да је то већ учинила", наводи одлазећи са функције, Схефер је поручио да Алијанса мора да остане и настави борбу у Авганистану.

„Ако бисмо отишли, Авганистан би пао у руке талибана, са ужасним посљедицама за становништво, посебно жене. Пакистан би, такође, трпио посљедице, уз све остало што подразумијева интернационална безбједност", сматра Схефер.

Он је навео да „истински" успијех у тој земљи подразумева цивилну реконструкцију - нешто што НАТО не може да обезбиједи, али би, према његовом мишљењу, морали други.

„Ако се ти други не ангажују, ни НАТО неће моћи истински да успије. Да кажем отворено: успијех НАТО све више зависи од фактора који су изван његове контроле", рекао је Схефер.

Међу отвореним питањима су и односи са Русијом у оквиру Савјета Русија-НАТО, а за очекивати је да један од Расмусенових приоритета буде и унапријеђење односа са Москвом, после захлађења које је услиједило због прошлогодишњег рата у Јужној Осетији.

Ако је судити по оптимизму којим зрачи, Расмусен је спреман да се баци на посао.

„Јако сам почаствован чињеницом да ћу бити генерални секретар НАТО и све ћу урадити како би оправдао повјерење колега", рекао је новоизабрани генерални секретар на самиту НАТО у Стразбуру и Келу почетком априла.

Избор Расмусена за генералног секретара НАТО није текао без проблема, прије свега, због мишљења Турске да се тадашњи премијер Данске није исправно поставио у тренутку објављивања карикатура пророка Мухамеда у његовој земљи, због чега су га неки прозвали „непријатељем ислама".

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган се дуго противио избору Расмусена за генералног секретара НАТО, али је Анкара на крају дала свој пристанак.

Схефер свом наследнику оставља сложну Алијансу за разлику од времена када су њене чланице биле подијељене око питања Ирака, а мисија у Авганистану била тек у повоју.

Остаје да се види да ли ће Расмусен успјети да одговори на проблеме са којима се Алијанса суочава.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog