Kultura

Србија до свемира

ПАНЧЕВО - Младе панчевачке синеасте снимиле су кратки научнофантастични филм „Звезда Три", чија је радња смјештена на српски космички брод „Стефан Дечански"!


Кратки филм „Звезда Три", прво српско остварење чија је радња у потпуности смјештена на свемирски брод - са српским јунацима, приказиваће се у београдском биоскопу „Балкан" од четвртка, 30. јула.

Капетана, љубитеља свирања трубе, игра студент ФДУ Матеја Поповић, бродску техничарку, предмет капетанових удварања, тумачи Нина Лазаревић, док је улогу робота добио Владимир Тешовић, познат по улози посједнутог ученика Станислава у филму „Шејтанов ратник".

По признању аутора Небојше Ненадића, заплет садржи мотиве који су виђени у филмовима попут „Тамне звезде" Џона Карпентера (1974), „Серенити" Џоса Ведона (2005), „Сунца" Денија Бојла (2007) и серијала „Ратови звезда" Џорџа Лукаса - уз омаж естетици свемирских битака из римејка ТВ серије „Галактика свемирска крстарица" (2004-2009).

„Звезда Три" говори о невољама посаде брода „Стефан Дечански", послатог 2309. године да уништи звијезду која је „према пророчанству Митра Тарабића узрок вијековних недаћа српског народа", наводи се на шпици овог филма, с којим је аутор филма Небојша Ненадић, студент друге године режије, недавно полагао испит на Факултету драмских уметности у Београду.

Брод је направљен од старих летјелица стране производње; стално се квари и прави проблеме, па тако централни компјутер говори искључиво руски језик, а превод обезбеђује робот америчке производње, пошто капетан, иначе русофил, тај језик не говори. Филм траје 15 минута, и у „Балкану" ће се давати недељу дана, у термину од 20 сати. Улаз на пројекције је бесплатан.

Ненадић (29) живи у Панчеву и познат је по дугометражном играном филму „Чудовиште из Тамиша" (2006), који је уз помоћ своје уметничке групе - сада продуцентске куће "15 Минутес Пицтурес", снимио прије но што је уписао режију на ФДУ.

„Звезду Три" је продуцирао Бранимир Стојадиновић из "15 Минутес Пицтурес", а према Ненадићевим речима, филм је коштао „око 300.000 динара" (мало више од 3.000 евра), при чему је буџет, поред осталог, покрио двомесечну израду врло амбициозне сценографије, шивење костима, као и трошкове исхране и превоза за филмску екипу.

Филм је прављен за испит на ФДУ, али је потпуно финансиран приватно, рекао је Ненадић, који је за „Звезду Три" написао сценарио и у сарадњи са монтажером Феђом Хаџићем осмислио 3Д ефекте за сцене у свемиру. Оне укључују и једну свемирску битку, као и лет „Стефана Дечанског" кроз астероидно поље.

„Све у тим сценама је урађено помоћу компјутерски генерисане анимације. Монтажер и ја смо заједно урадили цео 3Д, и сами смо дизајнирали летелице", за агенцију Бета изјавио је Ненадић, аутор комплетне музике у филму, која повремено користи мотиве „Марша на Дрину".

Ентеријер брода, са три просторије у природној величини, осмислиле су и направиле Ивана Ловре и Бојана Николић, студенткиње Факултета примењених уметности у Београду, које су материјал налазиле на ђубриштима, ауто-отпадима и центрима за рециклажу. Костиме је креирала Сенка Радивојевић, док је шивење, према ријечима аутора, обављено „на породично-другарској основи".

„Кад смо осмишљавали филм, питали смо се: Какав српски брод може да буде, и шта би Срби радили у свемиру, а оно што смо направили јесте сатира на некултуру и бесмислени национализам", рекао је Ненадић, чији главни јунак, бацајући ђубре у свемир, изазива напад патролне крстарице Уједињених планета.

Ненадић је напоменуо да се „Звезда Три" много више ослања на идеју и на хумор, него што игра на карту анимације и специјалних ефеката, и филм треба сматрати неком врстом пилот-епизоде за будућу ТВ серију.

„Хоћемо да направимо добар ситком. И ово у суштини није пилот, већ промотивни материјал, јер смо после снимања растурили сценографију, па ћемо поново морати да је правимо. Посао се наставља, а за то време ´Звезда Три´ ће да обилази фестивале", додао је Ненадић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog