Društvo

РС: Скупље од Србије, јефтиније од Хрватске

БАЊА ЛУКА - У Републици Српској цијене скоро свих основних животних намирница више су у поређењу са Србијом, док су знатно ниже у односу на Хрватску.


Тако на примјер хљеб у РС кошта 1,10 КМ, у Србији 0,8 КМ, а у Хрватској више од двије КМ, док је цијена килограма пилатине у РС око 5,30 КМ, а приближно толико и у Србији, док је у Хрватској око 6,30 КМ.

С друге стране просјечна плата у Хрватској већа је него у Српској и Србији и износи 1.427 КМ, док је она у РС 784 КМ, а у Србији 664 КМ.

Према подацима Покрета потрошача РС, за подмирење свих издатака четворочлане породице у току прошлог мјесеца у Српској било је потребно око 1.641 КМ или 2,09 просјечних плата. Од тог износа за храну је било потребно издвојити 601 КМ.

"У Њемачкој, која је једна од највећих свјетских економија, гајба пива кошта четири евра, а свињско месо 1,99 евра по килограму. То је знатно јефтиније него код нас, али то су трговци учинили како би задржали купце, што и наши трговци треба да схвате", рекао је секретар Покрета Драгован Петровић.

Он је додао да су од држава у региону најниже цијене прехрамбених производа у Македонији, али то није реалан показатељ стања, јер су тамо примања и најмања.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog