Republika Srpska

Ванцаринске баријере отежавају извоз у Србију и Хрватску

БАЊА ЛУКА - Ванцаринске баријере Србије и Хрватске према извозницима из БиХ и даље се примјењују несмањеним интезитетом када је ријеч о брзини издавања дозвола и контрола, док за увоз у БиХ не постоје никакве опструкције, тврде домаћи извозници.


Десимир Живанић, највећи произвођач живине у БиХ, каже да је за извознике и даље велики проблем доћи до извозне дозволе за пласман производа на сусједна тржишта, наводећи да се у домаћем министарству брзо заврши потребна процедура, али да велике проблеме имају увозници у Србији и Хрватској којима треба да буде испоручена роба, пошто тешко добијају одобрење за увоз.

Живанић, који је власник живинарске фарме "Живанић ДС", рекао је да је његова посљедња пошиљка за Србију морала да проведе у карантину седам дана и да је по свакој хладњачи морао платити 1.100 евра за испитивање, чиме је практично килограм пилетине у старту оптерећен за 10 фенинга.

Према његовим ријечима, још је теже извозити када је ријеч о Хрватској, јер њихова стручна комисија хоће да дође у БиХ да би прегледала фарме, клаонице и хладњаче, па да по повратку направи извјештај и евентуалну дозволу.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Драго Недић рекао је да пошиљке меса које улазе у БиХ подлијежу узимању узорака и контроли, али да су те процедуре у сусједним државама дуже и скупље.

Недић није могао прецизирати колико кошта анализа узорака меса које улази у БиХ, јер то зависи од лабораторија и врсти анализа.

Он је рекао да је обавеза да се утврди хигијенска исправност и квалитет производа, а према врсти и количини пошиљке инспектор процјењује и узима одређен број узорака који су неопходни да се процијени да ли је пошиљка исправна или не.

Недић је напоменуо да је у БиХ карантин обавезан за животиње које се увозе и које ће се користити за репродукцију или тов, док се за смрзнуто месо само чека резултат анализе.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и фармера Републике Српске Владимир Усорац рекао је да однос сусједних земаља не треба да чуди, ако је познато да је Хрватска и званичним документима препоручила максималну заштиту домаће производње ванцаринским баријерама, што је директно кршење Цефте.

Усорац сматра да је разлог за овакву ситуацију и тај што се Уставни суд БиХ почео бавити политиком тако што је суспендовао закон о заштити домаће произво

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog