Republika Srpska

Враћање дуга Лондонском клубу

САРАЈЕВО - Главница спољног дуга БиХ према Лондонском клубу, која износи 436.524.000 КМ, биће активирана крајем године.


БиХ, која је до сада отплаћивала само мањи дио кредита због економске ситуације након рата, сада је, према подацима Свјетске банке, испунила услове из Споразума с кредиторима Лондонског клуба, која подразумијева да се са отплатом главнице почне оног момента када бруто домаћи производ по становнику премаши гранични ниво од 2.800 америчких долара двије године узастопно.

Замјеник министра финансија и трезора БиХ Фуад Касумовић изразио је жаљење што БиХ није почетком прошле године прихватила да дуг према Лондонском клубу откупи за свега 39,5 одсто номиналне вриједности, чиме би уштедјела скоро 400 милиона КМ.

''Умјесто да на тај начин направимо прави посао, сви су се утркивали у повећању плата и накнада, те измишљању којекаквих расхода", рекао је Касумовић.

Овакав начин уштеде прошле године једино је подржала Влада Републике Српске, али пошто то није усвојено, БиХ ће од наредне, па сљедећих 12 година отплаћивати дуг Лондонском клубу од 698.443.000 КМ.

Од 1998. године плаћно је 39,2 милиона КМ главнице дуга и чак 90,2 милиона КМ камата, а дуг према овој институцији наредне године ће износити чак 651.297.580 КМ.

Укупан дуг подијељен је између ентитета, по основу крајњег корисника, па тако Федерација БиХ отплаћује 65,12, а РС 34,88 одсто кредита.

Лондонски клуб представља групу приватних кредитора, односно међународних банака.

БиХ данас отплаћује кредите које је некада узела бивша СФРЈ, а који су накнадно распоређени по такозваном "кључу ММФ-а", па је БиХ припало да отплати 13,2 одсто тих дуговања.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog