1

Sport

Играле се Делије: Како бије чешка полиција

ПРАГ - Чешка полиција је до поподневних сати пустила свих 126 навијача фудбалског клуба Црвена звезда које је привела синоћ због туче са полицијом, али је 17 оптужила за кривична дјела.


„За кривична дјела оптужено је 17 навијача - четворица за напад на службено лице, један за шарање спрејом, а 12 за изгреде. Кривично гоњење тих особа биће настављено иако су пуштени из притвора да се бране са слободе", казао је данас портпарол прашке полиције Томаш Хулан.

Од 126 навијача, 108 су прошли са казном за прекршаје и протеривањем из Чешке, а још 108 Звездиних „Делија" платило је на мјесту туче на Вацлавском тргу казну за прекршаје али на њих се забрана даљег боравка на територији Чешке не односи.

Полиција у Прагу је Звездине навијаче пуштала у групама од 10-15, након што од њих узму изјаве у полицијским станицама. Навијачи Црвене звезде из шест аутобуса који су преноћили крај стадиона прашког фудбалског клуба Славија, чекајући да полиција пусти 126 њихових другова приведених синоћ због туче са полицијом у центру Прага, све вријеме пута до границе биће под полицијском пратњом, саопштила је данас чешка полиција.

Навијачка група Делије - Север оптужила је чешку полицију за бруталност у сукобима уочи меча квалификација за Лигу Европе Славија - Звезда.

Делије су на свом сајту објавиле саопштење у којем истичу да полиција није имала никаквог повода да тако брутално реагује.

Саопштење преносимо у цјелини:

"Обраћамо се јавности да бисмо изнели истину о догађају пре утакмице у Прагу. Припадници полиције без икаквог повода насрнули су на поворку навијача која је кренула ка метро станици и притом брутално претукли свакога ко им се нашао на путу. У вези с овим испадом огласила се Амбасада Србије у Прагу која је послала протесну ноту министру чешке полиције и чешкој Влади, а на чији предлог је и српско Министарство иностраних послова учинило исто.

Полиција чак није испунила законску обавезу да обавести Амбасаду о ухапшеним држављанима Србије. Не знамо који је разлог за овакву бруталност и непрофесионалност чешке полиције, али позивамо српску јавност да објективно извештава о споменутом догађају, без тенденциозности".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog