Republika Srpska

Влада РС: 10 милона КМ за подстицање извоза

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске прихватила је Информацију о провођењу Јавног позива за додјелу средстава по основу суфинасирања подстицаја извоза у којој се наводи да је укупан планирани износ средстава за ове потребе у овој години 10.000.000 КМ.


Портпарол Министарства индустрије, енергетике и рударства РС Александра Вукашиновић рекла је новинарима да су на основу рјешења Владе РС већ додијељена 2.140.000 КМ и да је преостало да се пласира још 7.860.000 КМ.

"Посебним одлукама Владе РС одобрена су средства по основу суфинасирања подстицаја извоза у укупном износу од 2.140.000 КМ за шест предузећа, која запошљавају 2 380 радника", навела је Вукашиновићева.

Она је напоменула да се за расподјелу по јавном позиву предлажу средства у укупном износу од 7.040.000 КМ, док би 820.000 КМ остало за интервентне потребе по одлукама Владе РС.

"На јавни позив пријавило се 260 привредних субјеката, од чега њих 58 није задовољавало услове или није имало потребну документацију, а преосталих 202 су рангирани и сачињен је приједлог ранг-листе", рекла је Вукашиновићева.

Она је навела да је 68 предузећа из области дрвне индустрије, 40 текстилних предузећа, 14 фирми из надлежности Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и 80 из металне индустрије.

Влада РС утврдила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о концесијама којим ће се обезбиједити учешће већег броја ресорних министарстава везаних за концесију и локалне заједнице.

"Тиме се очекује успоравање процедуре, али и озбиљнији приступ тој процедури, с обзиром на то да ће бити активније учешће свих актера", истакла је Вукашиновићева.

Она је додала да према садашњем Закону инвеститор израђује студију економске оправданости, а да Нацрт прописује да то чини или преузима Влада РС, као и да ће самоиницијативне понуде бити изузетак.

Према њеним ријечима, стратешко партнерство је у Нацрту регулисано као новина код концесија за истраживање и изградњу објеката за обављање дјелатности од општег интереса, уз могуће заједничко предузеће стратешког партнера и јавног предузећа. Влада РС предлаже стратешког партнера и припрема уговор о стратетешком партнерству, а сагласност даје Народна скупштина.

Вукашиновићева је рекла да је Влада РС прихватила одлуку о додјели концесије за изградњу и кориштење Хидроелектране "Улог" на ријеци Неретви, појаснивши да је ријеч о наставку активности, односно процедуре по важећем Закону о концесијама на основу задужења које добило Министарство на основу закључка Владе РС, а у вези са самоиницијативном понудом компаније "ИФТ" за изградњу хироелектране "Улог" снаге 35,6 мегавата.

Она је навела да је ресорно Министарство прибавило позитивна мишљења Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за просторно уређење, грађевинарство и екологију и донијело рјешење о постојању јавног интереса за изградњу овог енергетског објекта.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog