Republika Srpska

Србија у БиХ инвестирала 820 милиона евра

БАЊА ЛУКА - Српска привреда је до сада инвестирала у БиХ више од 820 милиона евра и чинимо све да се привредна активност свакодневно побољша и унаприједи - истиче Милош Бугарин, предсједник Привредне коморе Србије.


Од 2002. године привредна сарадња Србије и БиХ, односно Републике Српске има сталну тенденцију раста. БиХ је због тога међу најзначајнијим спољнотрговинским партнерима српске привреде, а српска привреда је један од највећих инвеститора у БиХ и РС.

Прошле године обим спољнотрговинске размјене између БиХ и Србије био је милијарду и 977 милиона долара. Српска предузећа извезла су у БиХ робе у вриједности од милијарду и 347 милиона долара, што је више за 26,28 одсто у односу на претходну годину. Предузећа из БиХ лани су у Србији зарадила 628 милиона долара, што је у односу на 2007. годину повећање за 26,8 одсто. Спољнотрговински дефицит је већи од 717 милиона долара. То је до сада највећи остварени промет спољнотрговинске размјене са БиХ.

Од укупног извоза српске привреде у БиХ више од 60 одсто односи се на извоз у РС. Србији је веома важно да се овај тренд настави и у наредним годинама, односно да се унапређује не само овај класични, најједноставнији облик привредне сарадње у области спољнотрговинске размјене. Циљ је да се та привредна сарадња унапређује и неким другим облицима привредне сарадње, као што су оплемењивање, удруживање стварањем заједничких предузећа која ће се појављивати на трећем тржишту.

Бугарин је навео да су Бања Лука, РС и уопште БиХ озбиљан привредни партнер српској привреди. "Наш циљ је био да у ово време и у години кризе заједно са мојим колегом председником Привредне коморе РС Борком Ђурићем и са компанијом ЗОИЛ ` Дунав` и `Косиг Дунав` направимо једно заједничко студијско путовање са представницима медија из Србије и да на тај начин медијима представимо шта заправо значи привредна сарадња две географски близу економије, које су компатибилне и које су упућене једна на другу" - објаснио је Бугарин разлоге своје посјете.

"Нама је од изузетног значаја јачање регионалне привредне сарадње и развоја, посебно са привредним субјектима из БиХ, а у оквиру ње и са РС. Уосталом, и у спољнотрговинској размени БиХ је партнер број један за Републику Србију" - напоменуо је Бугарин.

Он је навео да је глобална економска криза заиста имала значајан утицај на спољнотрговинску размјену. И да показатељи ни из близа нису као у 2008. години.

"Кад је реч о извозу производа српске привреде, за шест месеци ове године у односу на исти период прошле наступио је пад је 31,9 одсто, а увоз је забележио пад од 36,7 одсто. Нама наравно није циљ да се ови негативни трендови наставе. Покушаћемо са Привредном комором РС да видимо шта заједно можемо да урадимо за наше привреде како би се овај негативан тренд привредних кретања што пре зауставио" - навео је Бугарин.

Бугарин наглашава да је изузетно добра привредна сарадња Србије и Српске и да она има перманентан раст од 2002. године. "Што се тиче спољнотрговинске размене, та привредна сарадња, чини ми се, достигла је експанзију прошле године. Нама је наравно и даље циљ ширење привредне активности и са још неким предузећима, као што је то урадио Телеком, као што су заједничке пословне активности ЗОИЛ Дунав и Косиг Дунав" - навео је он.

Циљ је формирање заједничких пословних компанија и неких заједничких кооперантских активности на којима се може постићи и унаприједити привредна активност а и омогућити заједничко појављивање на трећем тржишту.

"Ја не доживљавам привреду РС као неку конкуренцију већ као компатибилну привреду, јер је реч о компанијама које су практично до јуче биле повезане. Те компаније могу опет да се повежу у свим секторима и привредним гранама где то секторско повезивање значи само унапређивање већ постојећег и доброг економског и привредног оквира наше две земље" - закључио је Бугарин.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog