Nauka

Ганди био пријатељ нацистичке Њемачке?

Њемачки историчар Гоц Али тврди да је индијски вођа Махатма Ганди био један од "највећих пријатеља нацистичке Њемачке" јер су он и Трећи рајх у Британији видјели заједничког непријатеља, пише лист "Дејли телеграф".


Али је, такође, оптужио савезничке војнике тамне пути за систематско силовање њемачких жена током Другог свјетског рата и одбацио тврдње о њиховом доприносу у поразу нациста и да су били присиљени да се боре.

Аутор контроверзне књиге "Хитлерови корисници" рекао је ово на прес конференцији на берлинској изложби "Трећи свијет у Другом свјетском рату" чији је циљ признавање улоге хиљада Африканаца и Азијата у побједи над фашизмом.

Иако је позван да говори Али је одбацио "политички коректну" верзију историје тврдећи да су људи из колонија имали "паралелан интерес" са нацистима да побједе империјалне државе као што су Британија и Француска

Иако је позван да говори Али је одбацио "политички коректну" верзију историје тврдећи да су људи из колонија имали "паралелан интерес" са нацистима да побједе империјалне државе као што су Британија и Француска.

Он је упоредио понашање црначких британских и француских војника са злогласним масовним силовањима које су починили Руси у источној Њемачкој и Берлину.

"Сваки град у југозападној Њемачкој може да вам исприча приче о силовању које су починили црни војници и ту се нимало не разликују од руске праксе систематског силовања", тврди Али.

Он је описао британске и француске војнике црне пути и војнике из Азије као "неослобођене ослободиоце" чији допринос поразу Хитлера не треба славити.

Денис Гудвин, предсједник Асоцијације ветерана Првог свјетског рата, који је говорио у име и других ветерана и који је сам служио у Бурми током Другог свјетског рата, сматра да су тврдње њемачког историчара бесмислене

Силовање је било раширено у вријеме пада Њемачке, али се историчари слажу да су војници Црвене армије одговорни за већину случајева сексуалног злостављања.

Денис Гудвин, предсједник Асоцијације ветерана Првог свјетског рата, који је говорио у име и других ветерана и који је сам служио у Бурми током Другог свјетског рата, сматра да су тврдње њемачког историчара бесмислене.

"Нема поређења са Русима, који су се хвалисали силовањима гдје год су могли. Многи ће се историчари успротивити. Не могу да говорим за Французе или Американце али у Њемачкој није био ниједан батаљон британских војника црне пути", тврди Гудвин.

Али, поштована ли контроверзна фигура, тврди у својој књизи "Хитлерови корисници" да су нацисти купили лојалност обичних Нијемаца једнаком расподјелом опљачканог плијена од Јевреја и освојених европских територија.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog