Nauka

Пронађен још један дио најстарије Библије на свијету

ЛОНДОН - Британски академик Николас Сарис пронашао је дио најстарије Библије на свијету, сакривен у омоту књиге из 18. вијека.


Сарис је уочио до сада невиђен дио "Кодеxa синаитикусa", написаног 350. године, током проучавања фотографија манускрипта у библиотеци Свете Катарине у самостану у Египту.

"Кодекс" је писан руком, грчким језиком, на животињској кожи и најмлађа је верзија Библије.

Дијелови те Библије налазе се у четири инстиtуције, међу којима је и самостан Свете Катарине.

Академици из Енглеске, Америке, Египта и Русије одлучили су да се удруже и поставе читав "Кодекс" онлајн (on line) - до краја ове године.

"Био је то изузетно узбудљив тренутак. Иако то није мој стручни домен, помогао сам у изради онлајн пројекта па ми је тако Кодекс остао 'уцртан' у глави. Прегледавао сам висину слова и колумни и убрзо схватио да гледам нешто што још нико није видио" - изјавио је Сарис.

На откривеном дијелу записано је прво поглавље "Књиге о Јошуи", десети стих, у којему Јошуа опомиње дјецу Израела приликом уласка у обећану земљу.

Библиотека Свете Катарине нема лабораторијске услове потребне за пажљиво одљепљивање омота, али ће након овог открића вјероватно бити изграђено посебно, технички опремљено одјељење - преносе британски медији..

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog