Nauka

Станић: Мјере Владе дају резултате

БАЊА ЛУКА - Ректор Универзитета у Бањој Луци, Станко Станић, нагласио је да мјере Владе Републике Српске о стимулисању "дефицитарних студијских програма" дају позитивне резултате, што потврђује повећан интерес младих за студиј електротехнике, машинства, математике и информатике, а посебно геодезије.


"И даље је изузетно слаба заинтересованост младих за студиј физике. Ми очекујемо да се мјере наше владе проширују, те да у догледно вријеме проблем незаинтересованости младих за те врсте студија неће бити драстично изражен", истакао је Станић.

Он је додао да је једна од могућих, будућих стимулативних мјера, обезбјеђивање већег броја мјеста за смјештај студената који се школују за дефицитарне струке у студентским домовима.

Станић је нагласио да се од ове школске године на Бањалучком универзитету први пут уписују студенти на три нова факултета - Факултет политичких наука, Филолошки и Рударски факултет.

"Од ова три факултета, на прва два је стандардно добар интерес студената. На Факултету политичких наука слободна мјеста су попуњена у првом року на новинарству, социјалном раду и политичким наукама, док је недовољан интерес за студиј социологије. Слично је на Филолошком факултету, на којем се највећи интерес показује за студиј енглеског језика и књижевности и српског језика и књижевности", рекао је Станић.

Што се тиче Рударског факултета, Станић је рекао да нису задовољни интересовањем омладине за ту врсту студија, а на то указује чињеница да је у првом уписном року уписано свега 12 студената од укупно 40 слободних мјеста, за финансирање из буџета.

Он је оцијенио да је Универзитет у Бањалуци данас најреспектабилнија високошколска установа у РС и БиХ.

"Боримо се за сличну позицију и изван граница БиХ. Предуслов за то јесте, поред борбе за квалитет наставног процеса, и стварање такве радне климе да наш универзитет буде кључни фактор развоја простора којима гравитирамо", истакао је Станић.

Говорећи о приватном сектору у области образовања, Станић тврди да не постоји општи амбијент за квалитетан рад приватних образовних установа.

"Сваки промашај у образовању, поготово у основном и високом, који данас направимо, имаће негативне посљедице по наш развој бар наредних десет година". оцијенио је Станић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog