Sport

Валенсија: Нови меч Карпова и Каспарова

МАДРИД - Дуел двије шаховске легенде Гарија Каспарова и Анатолија Карпова, који ће ове седмице бити одржан у Валенсији, омогућиће повартак "краља свих игара" у пуном сјају.


"Дуел ће омогућити да пажња поново буде усмјерена на шах, као што је то било прије 25 година" - изјавио је за лист "Ел Паис" 46-годишњи Каспаров, напомињући да су њих двојица још и данас способни да играју шах високог квалитета.

Послије 25 година, након грандиозног шаховског меча двојица руских шаховских велемајстора, поново ће одмјерити снаге у партији вијека, која ће бити одиграна у Валенсији од 21. до 24. септембра.

Играће се укупно 12 партија, од чега четири по систему убрзаног шаха и осам брзопотезних.

Вечерас сваки од њих двојице ће одиграти симултанку са више локалних шаховских заљубљника прије него што наредна три дана међусобно одмере снаге.

У Москви је 1984. године на свјетском шаховском турниру тадашњи првак Карпов повео са 4:0 против младог изазивача Каспарова, а за одбрану титуле требале су му још двије победе.

Услиједило је 17 узастопних ремија. Затим је Карпов добио 27. партију и повео 5:0, међутим Каспаров долази до побједе у 32. партији и слиједи серија од 14 ремија.

Каспаров добија двије партије заредом, 47. и 48. и смањује резултат на 3:5.

Играло се пет мјесеци и оба играча су била исцрпљена, па је Међународна шаховска федерација прекинула меч након 48 партија.

"Данас је свјетски шампионат хаотичан" , изјавио је за "Ел Паис" Анатолиј Карпов /58/.

Његов главни ривал Гари Каспаров додао је да су раније били на првим страницама свих новина, а сада не, осим кад играју овакве дуеле.

"Убијеђен сам да ће шах имати све већи значај", додао је Карпов.

Каспаров је изјавио да је убијеђен да би ова игра могла да има будућност ако се као предмет уведе у школе, на интернет и да би могла да послужи у превенцији од Алзајмерове болести.

"Не недостају нам добре идеје, недостаје новац за промоцију", додао је Каспаров.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog