Društvo

РС: Просјечна задуженост 1.465 КМ по становнику

БАЊА ЛУКА - Грађани Републике Српске су у банкама до половине ове године били задужени 2,15 милијарди КМ, што значи да је сваки грађанин у просјеку кредитно задужен 1.465 КМ, док су банке у РС у првој половини године зарадиле 237,2 милиона КМ.


Према подацима Агенције за банкарство РС, кредитни пласмани грађана смањени су за 42,8 милиона КМ у односу на крај прошле године.

Највише је дугорочних кредита, 89 одсто, док се на позајмице за стамбене потребе односи 507,2 милиона КМ или 23 одсто кредита.

У Агенцији наводе да се на општу потрошњу на намјенске готовинске кредите односи 78 одсто пласираног новца или 1,13 милијарди КМ, док су се грађани помоћу минуса на платним картицама и прекорачењима рачуна у банкама задужили за 153,3 милиона КМ, што је 10 одсто више у односу на претходну годину.

Анализа банкарског сектора показала је да се све више смањује број одобрених кредита за предузетнике, који у првој половини износе 194,8 милиона КМ или шест одсто мање у односу на крај прошле године.

Осим благог пада кредитне активности, забиљежен је и пад у прикупљању депозита у банкама , тако је до половине године у Српској прикупљено 4,66 милијарди КМ депозита, што је за 10 одсто мање у односу на крај 2008. године, због чега су банке имале мање приходе по каматоносним рачунима депозита који износе 9,3 милиона КМ, односно за 54 одсто мање у односу на прошлу годину.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog